Mnogi vlasnici podruma i komercijalnih objekata nailaze na pukotine u zidovima, podrumima i garažama. Pukotine, ukoliko su malih dimenzija kratkoročno uglavnom ne stvaraju probleme. Ali nakon određenog vremenskog razdoblja male pukotine se pretvaraju u veće te počinju zadavati velike glavobolje uključujući smanjenje strukturne stabilnosti i prodora vode.

Ukoliko se reagira na vrijeme, moguće je izbjeći evidentno potencijalne probleme ali ponekada je teže redovito prati zube nego otići kod zubara. Na sličan način se reagira kada u podrumima, garažama i ostalim podzemnim objektima primijetimo male pukotine u zidu. Problemi pucanja i prodora vode u podrumima ili podzemnim objektima, tunelima i temeljima mogu stvarati velike probleme i ugroziti sigurnost samog objekta. Sanacija takvih objekata može biti izuzetno skupa i zbog te činjenice, sanaciju je potrebno povjeriti tvrtkama koje imaju iskustvo, znanje i know-how za takve specijalne zahvate.

Sanacija injektiranjem je tehnički zahtjevna i komplicirana. Zahtjeva poseban i individulan pristup zbog specifičnosti svakog pojedinog objekta. Injektira se u svrhu horizontalnog prekida kapilarnog uzdizanja vlage, injektiranja zidanih betonskih konstrukcija i betona u svrhu učvršćivanja, injektiranja u obliku zaštitne zavjese iza temeljnog zida, trajnog brtvljenja pukotina i sl.

Injektiranje

Injektiranje je univerzalna metoda ubrizgavanja pod pritiskom za ispunu konstrukcijskih pukotina, šupljina i spojeva u temeljima ili zidovima koji se nalaze u zemlji. Injektiranje se vrši na bazi strogo definiranih i propisanih metoda.


Slike: Bušenje, priprema pakera i injektiranje

Alati za injektiranje

Postoji više različitih alata za injektiranje, tvrtka Funda koristi ručne, električne i pneumatske uređaje za injektiranje. Kod alata je potrebno pripaziti na pravilno rukovanje, održavanje i čišćenje alata.

Tehnike injektiranja

Najčešće tehnike ubrizgavanja ili injektiranja su metode pod visokim ili niskim pritiskom s visokotlačnim ili niskotlačnim pumpama. Injektiranje pod niskim pritiskom podrazumijeva injektiranje do 10 bara, dok injektiranje pod visokim pritiskom može doseći i nekoliko stotina bara.

Injektiranje se izvodi kroz posebnu vrstu centralno prupusnih vijaka s vanjskom brtvom ili sl. (postoji više različitih vrsta) koje nazivamo pakerima. Ovisno o vrsti sanacije, razini oštećenja, načinom i tehnologijom injektiranja odabire se i vrsta pakera. Pakeri mogu biti od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika, aluminijski, mesingani, plastični (laminirani i klinasti), kombinirani od više različitih materijala i sl.


Slika: Ugrađeni pakeri u podnoj AB ploči


Slika: Injektiranje kroz pakere u pukotine zida

Injektirati se može kao na primjerima na slici u podnu ploču i zid direktno kroz pakere u pukotine. Ukoliko je oštećenje hidroizolacijskog sustava veliko i voda nakon injektiranja pukotina i dalje prodire, moguće je pristupiti tehnici injektiranja kojom se stvara tzv. zavjesa gdje se injektira izvan same konstrukcije objekta nakon koje se stvara za vodu nepropusna zavjesa.


Slike: Stvaranje zavjese iza objekta injektiranjem

Odabir proizvoda za injektiranje

Ovisno o metodama sanacije, odabiru se i proizvodi kojima se brtvi. Najčešće koristimo poliuretanske i epoksidne smole, ponekada u kombinaciji s akrilnim gelovima. Postoji široka paleta proizvoda za koje je potrebno kontaktirati naš tehnički odjel za sanacije kako bi se konzultirali o najboljem rješenju.

FUNDA d.o.o.
FUNDA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi