Horteznija (Hydrangea macrophylla) je ukrasni grm koji svojom prisutnošću u vrtu privlači pažnju. Elegantnih i velikih cvjetnih glavica različitih boja, daju staromodni šarm kojem je teško odoljeti.

Sadnja i uzgoj

Većina hortenzija uspijeva na plodnom, poroznom i pomalo vlažnom tlu. Odgovara im jutarnje sunce s poslijepodnevnom sjenom, ali i polusjenovit položaj. Sade se u rano proljeće nakon zadnjeg mraza.

Poslije sadnje hortenzije treba temeljito zaliti i dodati sloj malča oko biljke. Za uzgoj u posudama, hortenzije je potrebno često orezivati ili se sadi kultivar patuljastog rasta. Tijekom prve dvije godine, za vrijeme suše, hortenzije treba zalijevati.

Odgovara im obilnije zalijevanje barem jednom tjedno, posebno za suha vremena. Prihrana hortenzija može biti jednom ili dva puta godišnje, tijekom proljeća ili jeseni. Ako je tlo bogato humusom, nije potrebno često gnojiti. Previše gnojidbe potiče rast listova, a ne cvjetova.

U jesen se oko biljke postavlja malč od lišća ili kore kako bi ju se zaštitilo od niskih temperatura. Zimi, hortezniju je potrebno prekriti zaštitnim prekrivačem. Presađivanje hortenzija je jednostavno, te se ono provodi tijekom mirovanja u jesen ili zimi.

Biljku je potrebno posaditi odmah nakon vađenja iz tla. Hortenzije se orezuje u jesen, kad završi cvatnja.

Iako im odgovara manje orezivanje, u slučaju nedostatka prostora, hortenzije se mogu jače orezati. Mogu se ukloniti i starije grane, čime će se potaknuti rast mladih grana.

Autor: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi