Zaton Holiday Resort smješten u borovoj šumi na 100 ha površine s vlastitom plažom nalazi se u neposrednoj blizini povijesnog gradića Nina, udaljenog svega 15 km od Zadra.

U sklopu novog investicijskog ciklusa prije početka sezone 2018. izgrađeno je novo apartmansko naselje. Glavna ideja projekta bila je da apartmanski nizovi svojim konceptom, sadržajem i površinom odgovore na nove trendove u turizmu, kao i traženoj višoj kategorizaciji.

Struktura apartmanskih nizova koncipirana je sukladno potrebama tržišta, a čine je apartmani s jednom spavaćom sobom i terasom te apartmani s dvjema spavaćim sobama i zasebnim kupaonicama za svaku sobu te terasom.

U ovom investicijskom ciklusu realizirano je 20 građevina – apartmanskih nizova sa 160 apartmanskih jedinica. Glavni izvođač radova bila je jedna od najvećih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, Kamgrad iz Zagreba.


Sintetička PVC-P folija MAPEPLAN UG 20

Projektant Lui Giaschi iz tvrtke Quadracon iz Zagreba imao je zahtjevan zadatak u pripremi i realizaciji projekta, a osnovna ideja prožimanja vanjskog i unutarnjeg prostora ostvarena je širokim ostakljenim površinama koje su omogućile uvlačenje prirodnog ambijenta u interijer.

CJELOVIT HIDROIZOLACIJSKI SUSTAV

Hidroizolacija objekta jedna je od najvažnijih stavki u gradnji. Između ostalog, za investitora je važno da ne mora svake godine ulagati u popravke, stoga je ključno odabrati rješenja koja će osigurati dugotrajnu kvalitetu.


Vertikalna hidroizolacija objekata

Na projektu Apartmanski nizovi Zaton ista rješenja za hidroizolaciju primijenjena su na svim objektima. Tako su podne ploče objekta izvedene sustavom bijele kade s obzirom na to da je na objekt utjecala samo procjedna voda.

Zbog toga je na vertikalama objekta izveden sustav hidroizolacije sintetičkom PVC-P folijom MAPEPLAN UG. Takav sustav osigurao je dodatnu zaštitu i bržu odvodnju vode s objekta.


Izvedeni Mapelastic sustav

Na prethodno poravnate vertikale temeljne ploče i zida postavljen je polipropilenski geotekstil koji je na vertikale objekta točkasto pričvršćen poliuretanskim brtvilom MAPEFLEX PU45 FT. Dvadesetak centimetara iznad kote terena kao i na najnižoj točki temeljne ploče linijski je postavljen i pričvršćen pocinčani MAPEPLAN LIM kaširan PVC-P folijom r. š. 7 cm na koji je naknadno zavarena sintetička folija MAPEPLAN UG.

Stabilnost sintetičke folije je osim limovima osigurana mehaničkim pričvršćenjem na mjestima preklopa. Nakon toga sintetička je folija ponovno zaštićena 300 g polipropilenskim geotekstilom, a na kraju je postavljena i čepasta folija POLYFOND KIT izrađena od HDPE membrane.


Pločice u kupaonicama polagane su na KERAFLEX MAXI S1 ZER

Uslijedilo je postavljanje drenažnog sustava te postupno zatrpavanje objekta. Konstrukcijsko rješenje terasa objekta izvedeno je primjenom toplinsko-izola-cijskih elemenata za termičko odvajanje konzolnih zidnih ploha, odnosno konzolne AB balkonske ploče od AB stropne ploče.

Iako takav sustav u potpunosti rješava problematiku toplinskog mosta, rješenje hidroizolacije mora se pomno razmotriti i pravilno izvesti. Stoga je na terase koje su u kontaktu s tlom na poravnatu AB ploču postavljen prethodno opisani sustav s PVC-P sintetičkom folijom MAPEPLAN UG.

Sintetička folija naknadno je uzdignuta na vertikale zidova te završno zavarena na prethodno postavljeni MAPEPLAN LIM r. š. 7 cm. Zbog svoje iznimne rastezljivosti koja iznosi oko 300 %, sintetička folija može osigurati rad na dilatacijskom prijelazu te osigurati potpuni toplinsko izolacijski sustav duž fasade.

Primjenom takvih toplinsko-izolacijskih elemenata nije bilo potrebno dodatno toplinski izolirati terasu, već samo postaviti hidroizolaciju na izvedeni estrih u padu. Nakon sušenja i sazrijevanja estriha ugrađen je kutni odvod DRAIN FRONT.

Izolacija od mineralne vune, MAPETHERM M. WOOL, lijepljena je jednokomponentnim cementnim mortom MAPETHERM AR1 G

Na terasama je korišten hidroizolacijski sustav MAPELASTIC u dva sloja ukupne debljine minimalno 2 mm, s umetanjem alkalnootporne mrežice od staklenih vlakana MAPENET 150 u prvi sloj. Na mjestima dilatacijskih fuga te spojeva između horizontalnih i vertikalnih površina ugrađen je MAPEBAND, a na pojedinim mjestima i samoljepljiva traka na bazi butil gume ADEBAND.

Trake su međusobno i za cijevi lijepljene ADESILEX-om PVC. U kupaonicama i kuhinjama korištena je jednokomponentna, izrazito brzosušeća, fleksibilna tekuća hidroizolacija MAPELASTIC AQUADEFENSE koja se nanosila valjkom, a na koju su već nakon 4 sata polagane keramičke pločice.

Rubovi zidova i poda osigurani su PVC trakom za tekuće hidroizolacije – MAPEBAND PE 120.


Nanošenje drugog sloja morta MAPETHERM AR1 GG na strop i vanjske stepenice

RJEŠENJA ZA PLOČICE VELIKIH FORMATA

Prema želji investitora, a u dogovoru s projektantom, za polaganje pločica u većini prostora odabrane su velikoformatne gresporculanske pločice veličine 120 × 60 cm, dok su za kupaonice apartmana odabrane obloge od prirodnog kamena debljine 3 cm.

Kako se za lakše i pouzdanije polaganje velikoformatnih pločica preporuča upotreba debeloslojnih ljepila, posebno ako se radi o površinama koje su izložene temperaturnim promjenama kao što su terase, stručni suradnici iz Odjela tehnike Mapei Croatia preporučili su ljepilo KERAFLEX MAXI S1 ZERØ razreda C2TE S1, pogodno za slojeve do 15 mm.

Fugiranje gresporculanskih pločica u unutarnjim i vanjskim prostorima izvedeno je brzovezujućom i brzosušećom vodoodbojnom masom za fugiranje ULTRACOLOR PLUS, a svi dilatacijski spojevi zabrtvljeni su elastičnom silikonskom masom bez otapala MAPESIL AC.

Za razliku od gresporculanskih pločica kamene zidne obloge fugirane su normalnovezujućom masom za fugiranje KERACOLOR FF, a brtvljenje spojeva i dilatacija izvedeno je MAPESIL-om LM, neutralnom silikonskom masom koja ne ostavlja mrlje na prirodnom kamenu.


Nanošenje završne dekorativne zaštitne žbuke QUARZOLITE TONACHIN

MAPETHERM M. WOOL

Učinkovitom toplinskom izolacijom smanjuju se troškovi grijanja zimi te hlađenja ljeti, što u konačnici dovodi do očuvanja prirodnih resursa i okoliša, ali i do značajnih financijskih ušteda korisnika prostora.


Moderan dizajn apartmana s 4 zvjezdice odlično se nadopunjava s izborom na-mještaja spajajući pritom domaći ugođaj sa suvremenom opremom za što ugodniji boravak

Kako bi investitor osigurao željeni energetski razred i maksimalan komfor tijekom svih godišnjih doba, nakon konzultacija s Odjelom tehnike Mapei Croatia odabran je MAPETHERM M. WOOL, sustav s toplinskom izolacijom od mineralne vune u debljini od 8 cm, sa završnom zaštitnom dekorativnom žbukom QUARZOLITE.

Završni dekorativni sustav QUARZOLITE TONACHINO odabran je zbog svoje izrazite paropropusnosti (V2) i visoke vodoodbojnosti (W2), što ga čini i više nego adekvatnim zaštitnim i dekorativnim sustavom koji se može nanijeti na samu toplinsku izolaciju od mineralne vune.


Apartmani u Zatonu spremni su za još jednu uspješnu sezonu

Radovi na izvođenju ETICS sustava započeli su lijepljenjem toplinsko-izolacijskih ploča od mineralne vune. Za lijepljenje i armiranje korišten je jednokomponentni cementni mort MAPETHERM AR1 GG, a ploče su dodatno pričvršćene mehaničkim pričvrsnicama MAPETHERM STR-U.

Potom je nanesen sloj morta MAPETHERM AR1 GG u debljini od 4 mm u koji je utisnuta alkalno otporna mrežica od staklenih vlakana MAPETHERM NET. U razmaku od nekoliko dana (nakon procesa sušenja i sazrijevanja armirajućeg sloja do odgovarajuće čvrstoće) nanesen je drugi sloj MAPETHERM-a AR1 GG u debljini od 3 mm.

Nakon drugog sloja na odgovarajuće pozicije nanesen je temeljni premaz QUARZOLITE BASE COAT u nijansi završne dekorativne žbuke koji se nanosi 24 sata prije njenog nanošenja.

Završnu tankoslojnu dekorativnu akrilnu žbuku QUARZOLITE TONACHINO granulacije 1,2 mm prema Mapei Master Collection ton karti odabrao je projektant u suradnji s investitorom. Kako bi izvođenje završne žbuke prošlo u najboljem redu jer svi mogući nedostaci ostaju trajno vidljivi, Odjel tehnike Mapei Croatia svojim je savjetima pružio dodatnu podršku izvođačima radova.

TEHNIČKI PODACI

 • Apartmanski nizovi Zaton, Zaton
 • Vrijeme izvođenja radova: 2017. – 2018. godine
 • Investitor: Turisthotel d.d., Zadar
 • Projektant: Lui Giaschi, dipl. ing. građ., Quadracon d.o.o., Zagreb
 • Nadzor: Quadracon d.o.o., Zagreb
 • Izvođač građevinskih radova: Kamgrad d.o.o., Zagreb
 • Voditelj gradilišta: Dino Šarić, dipl. ing. građ.
 • Mapei distributer: Omgra d.o.o., Omišalj
 • Mapei koordinatori: Fausto Ferlin, dipl. ing. građ., Severin Čamdžić, Krešimir Dobranić

PROIZVODI MAPEI

 • Hidroizolacija: Adeband, Adesilex PVC, Drain Front, Mapeband manžete, Mapeband PE 120, Mapeflex PU 45 FT, Mapelastic, Mapelastic AquaDefense, Mapenet 150, Mapeplan lim, Mapeplan UG
 • Polaganje keramičkih pločica: Keracolor FF, Keraflex Maxi S1 zerø, Mapesil AC, Mapesil LM, Ultracolor Plus
 • Fasadno-toplinski sustav: Mapetherm AR1 GG, Mapetherm M. Wool, Mapetherm Net, Quarzolite Base Coat, Quarzolite Tonachino

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi