Za izvedbu hidroizolacije dviju stambenih kuća u Naklom korišten je inovativan sustav Plastimul 2K Super, hladni bitumenski premaz

U slovenskoj općini Naklo izgrađen je objekt s dvjema povezanim obiteljskim kućama. Zbog visokog nivoa podzemnih voda i rizika ugradnje plamenom jednoslojne bitumenske hidroizolacijske trake, investitor se u dogovoru s nadzornim inženjerom odlučio za ugradnju dvokomponentne bitumenske hidroizolacije PLASTIMUL 2K SUPER.

Prevencija kapilarnog uzdizanja

Uz rub izvedene temeljne ploče ugrađen je armiranobetonski blok zidova. Na spoju temeljne ploče i zidova bilo je potrebno prethodno osigurati sprečavanje kapilarnog uzdizanja, stoga je na čist, djelomično prebrušen i usisan rub temeljne ploče nanesena dvokomponentna hidroizolacija MAPELASTIC FOUNDATION. S obzirom na svoju konzistenciju, jednostavno se nanosi. Nanošenje je izvedeno četkom oko armature te valjkom po ostatku površine. Kako je MAPELASTIC FOUNDATION na polimer-cementnoj osnovi, na njega odlično prianja cementni mort korišten za zidanje armiranobetonskih blokova.

Priprema vanjskih nosivih zidova

Prije nanošenja hidroizolacije vanjske nosive zidove od betonskih blokova bilo je potrebno pripremiti na odgovarajući način. Na spoju zida i temeljne ploče prethodno je po cijelom obodu objekta izveden holker pomoću mi- kroarmiranog cementnog morta PLANITOP FAST 330. Njime su izravnate sve lokalne ne¬ravnine zida te zapunjene sljubnice između blokova.


Pravilno pripremljena betonska podloga za nanošenje hidroizolacije MAPELASTIC FOUNDATION

Brtvljenje dilatacija između objekta i vanjskog stubišta

Na vanjski nosivi zid kuće, izgrađen od be-tonskih blokova, naknadno je izvedeno vanjsko stubište. Kako je betonski zid odvojen od stubišta XPS izolacijom u širini 10 cm, prostor dilatacije bilo je potrebno zabrtviti na odgovarajući način prije izvedbe hidroizolacije. Na mjestu dilatacije stoga je ugrađen MAPEBAND TPE sustav.

Na pravilno pripremljenu podlogu, čistu, bez skramice i prašine, nanesen je sloj dvokomponentnog epoksidnog ljepila ADESILEX PG4 u koji je, dok je još bio svjež, utisnuta brtvena traka na bazi elastičnih termoplastičnih poliolefina MAPEBAND TPE širine 170 mm. MAPEBAND TPE sastoji se od središnjeg dijela savitljivog TPO-a i bočno ojačane netkane tkanine debljine 1,2 mm. Nakon postavljanja trake nanesen je još jedan sloj epoksidnog ljepila ADESILEX PG4 po rubu trake te je zaglađen četkom prethodno namočenom u etilni alkohol.


Ugradnja prvog reda betonskih blokova postavljenih na sloj polimer-cementne hidroizolacije MAPELASTIC FOUNDATION koji sprečava kapilarno uzdizanje vlage.

Sustav Plastimul – hidroizolacija vanjskih zidova

Nakon pripreme podloge i brtvljenja dilatacija nanesen je temeljni premaz PLASTIMUL. S obzirom na to da je već pripremljen za upotrebu, bilo ga je vrlo lako, nakon miješanja, nanijeti valjkom. Temeljni premaz PLASTIMUL je proizvod na bazi vode i bez otapala, pa vrijeme sušenja ovisi o vremenskim uvjetima (obično je suh za 1 sat). Radovi su nastavljeni nanošenjem hladnog bitumenskog premaza PLASTIMUL 2K SUPER prema preporukama za nanošenje njemačkog standarda DIN 181956 po kojima se proizvod nanosi u najmanje dva sloja ukupne debljine 4 mm.


Nanošenje temeljnog premaza PLASTIMUL.

U konkretnom slučaju PLASTIMUL 2K SUPER nanesen je u tri sloja:

- prvi sloj kao kontaktni sloj za popunjavanje preostalih sitnih rupica na površini betona

- drugi sloj s ugradnjom MAPENET 150 alkalno otporne mrežice od staklenih vlakana za ojačanje

- treći sloj, kao završni, kako bi se postigla odgovarajuća potrebna debljina.


Nanošenje prvog sloja PLASTIMUL-a 2K SUPER.


Završni, treći sloj bitumenske emulzije PLASTIMUL 2K SUPER.

PLASTIMUL 2K SUPER je dvokomponentni proizvod te ga je potrebno dobro promiješati električnim mješačem pri niskom broju okretaja. Tako pripremljena mješavina ima otvoreno vrijeme primjene 2-3 sata. Osim toga, PLASTIMUL 2K SUPER otporan je na kišu nakon 5 sati, a konačna svojstva postiže nakon otprilike dva dana. Nakon nanošenja i sazrijevanja hidroizolacije XPS ploče lijepljene su pur pjenom niske ekspanzije koja je korištena kao vezivo između hidro i termoizolacije. Prije zatrpavanja tla ugrađena je i čepasta folija te je izvedena drenaža uz rub temelja.


Nanošenje epoksidnog ljepila ADESILEX PG4 na betonsku podlogu.

TEHNIČKI PODACI:

  • Stambeni objekt, Naklo (Slovenija)
  • Vrijeme izvođenja radova: srpanj – kolovoz 2014. godine
  • Izvođač radova: Janez Šavs
  • Izvođač hidroizolaterskih radova: Tomaž Tomec
  • Distributer: Eltron d.o.o.
  • Mapei koordinator: Samo Mlinarič


Ugradnja trake MAPEBAND TPE u epoksidno ljepilo ADESILEX PG4.


Završno zaglađivanje ugrađene MAPEBAND TPE trake.

PROIZVODI MAPEI:

  • Priprema podloge: Planitop Fast 330
  • Hidroizolacija: Adesilex PG4, Mapelastic Foundation, Mapeband TPE, Plastimul temeljni premaz, Plastimul 2K Super, Mapenet 150

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi