Popovača je uoči raspisivanja javnog arhitektonskog natječaja 2007. godine za izgradnju osnovne škole i dvorane bila hrvatska natalitetna perjanica koja je brojnu djecu razvozila autobusima u obližnje škole jer je lokalna bila premalena.

Gradnja nove škole započela je 2013. godine prema projektu projektantskog ureda XYZ arhitektura koji je osvojio prvu nagradu na raspisanom natječaju. Škola nosi ime popovačke slikarice Zorke Sever koja je svojim slikarskim opusom, ali i strašću za skupljanjem etnografske građe bila usko vezana za Moslavinu.


Položen polipropilenski geotekstil POLYDREN PP 300

Njezin je život bio uvelike posvećen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta te tradicijskih rukotvorina. Nova škola otvorena je na početku školske godine 2018./2019.

Osim učionica i kabineta škola raspolaže sportskom dvoranom i vanjskim terenima koje uz učenike koriste i gradske sportske udruge.

IZVOĐENJE HIDROIZOLACIJE

Škola je izgrađena na praznom polju na rubnom dijelu grada. Između poljoprivrednih površina i obiteljskih kuća bilo je potrebno izgraditi školu površine 8000 kvadratnih metara.

Prvi izazov koji se pojavio u gradnji bila je činjenica da se škola gradila uz sam potok s konstantnom razinom vode u visini od 1 m od kote terena. Stoga je bilo potrebno izvesti hidroizolaciju koja će se postaviti jednostavno i brzo, no koja će istovremeno osigurati trajnost i postojanost.


Obrada detalja

Kao rješenje za hidroizolaciju temelja predložena je i izvedena PVC-P sintetička folija MAPEPLAN UG 20. Najprije je izveden podložni sloj betona na koji je postavljen polipropilenski geotekstil POLYDREN PP 300.

Na njega je potom položena sintetička PVC-P folija s preklopima od 10 cm. Preklopi su vareni strojevima na vruć zrak pri temperaturi od 450°C. Nakon izvedbe vertikalnih betonskih zidova folija je mehanički učvršćena na betonsku podlogu, dok se na mjestima preklopa varila ručnim uređajima na vruć zrak.

Detalji prodora rješavali su se dodatnim varenjem sintetičke folije i brtvljenjem trajnoelastičnim brtvilom. Posebnu pažnju bilo je potrebno posvetiti obradi prodora gromobrana koji su obrađeni poliuretanski brtvilima i obujmicama.


Polaganje sintetičke PVC-P folije MAPEPLAN UG na vertikalama zida

Spojevi temelja, nadtemeljnog zida i stupova hidroizolirani su cementnim osmotskim mortom PLANISEAL 88 u tri sloja. Na taj je način spriječeno kapilarno uzdizanje vode po zidu.

Sva vertikalna mjesta izolacije prema zemlji zaštićena su membranom od ekstrudiranog polietilena velike gustoće. Na kraju je bilo potrebno dio sintetičke folije u visini 5 cm iznad nivoa gotovog poda učvrstiti kaširanim MAPEPLAN limom razvijene širine 5 cm te ga zabrtviti trajnoelastičnim poliuretanskim kitom MAPEFLEX PU 45 FT.

Iako izgrađena uz mnogo kompromisa, Osnovna škola Zorke Sever danas predstavlja jednu od najljepših novoizgrađenih škola u posljednjem desetljeću, što potvrđuju i nominacije za prestižne nagrade Mies van der Rohe i Piranesi, kao i osvojena nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2018. godinu koju je autorima projekta Miji Roth i Tončiju Čerini dodijelilo Udruženje hrvatskih arhitekata.

TEHNIČKI PODACI

  • Osnovna škola Zorke Sever, Popovača
  • Vrijeme izvođenja radova: 2013. – 2018. godine
  • Investitor: Grad Popovača i Sisačkomoslavačka županija
  • Projektant: XYZ arhitektura d.o.o., Zagreb
  • Glavni izvođač: Gradnja d.o.o., Osijek
  • Izvođač hidroizolaterskihradova: Izolacija d.o.o., Koška
  • Nadzor: Arhingtrade d.o.o., Zagreb,
  • Mapei koordinator: Fausto Ferlin, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

  • Hidroizolacija temelja: Mapeplan UG, Polydren PP 300, Mapeplan lim, Mapeflex PU 45 FT, Mapeplan D, Planiseal 88

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi