Vlaga je najčešće uzrok propadanja zgrada, a zadaća hidroizolacije je spriječiti prodor vode u vodi topivih tvari u konstrukciju te spriječiti njezino prodapanje. Suvremeni materijali to i omogućuju.

Bez sumnje možemo reći da je vlaga, odnosno voda najveći neprijatelj svih građevinskih konstrukcija. Naime, voda je najčešći uzrok propadanja dijelova, odnosno cijelih zgrada ako hidroizolacija nije izvedena na odgovarajući način.

Zbog toga je dijelove objekata koji su povremeno ili stalno izloženi utjecajima vlage i vode potrebno zaštititi hidroizolacijom koja podrazumijeva postavljanje vodonepropusne „prepreke" koja će spriječiti prodor vode ili vlage u objekt.

Dakle, zadaća hidroizolacije spriječiti je prodor vode i u vodi topivih tvari u konstrukciju, spriječiti njezino propadanje i produljiti joj životni vijek. Najčešći problemi u suvremenom načinu primjene hidroizolacije jesu loša izvedba ili neadekvatno rješenje odabrano za konkretnu namjenu.

Zato je potrebno poduzeti niz projektantskih i građevinskih mjera kako bi se osigurala stabilnost i trajnost konstrukcije.

HIDROIZOLACIJA VLAŽNIH PROSTORA

Hidroizolacija vlažnih prostora kao što su kupaonice, tuškabine, bazeni i sl. od ključne je važnosti za kvalitetu izvedbe projekta budući da se u većini slučajeva odabiru građevni materijali koji su vrlo osjetljivi na vodu (gips kartonske ploče, drvo itd.) s ciljem da se zadovolje potrebe lakše ugradnje i kratki rokovi izvedbe.

Između ostalog, prodiranje vode kroz završne obloge od keramike u tuškabinama, sanitarijama itd. uzrokuje velika oštećenja na konstrukciji zgrada te iscvjetavanje salitre. Kako bi se ti problemi riješili, Mapei je razvio sustave hidroizolacije posebno namijenjene vlažnim prostorima.

Ti sustavi, osim što su jednostavni za uporabu i proizvedeni primjenom najnovijih tehnologija, osiguravaju odlične i trajne performanse.

PRAVILNA PRIPREMA PODLOGE

Bez obzira na proizvod koji ćemo koristiti za hidroizolaciju važno je pravilno pripremiti podlogu. Ona mora biti čvrsta, suha (zaostala vlaga u podlozi ne smije biti viša 5 – 6 %), glatka i čista.

Za obradu podloga od gipsa i gips kartonskih ploča najprije se koristi temeljni premaz na bazi akrilnih smola PRIMER G, a u slučaju podloge na bazi cementa temeljni premaz ECO PRIM GRIP.

Posebnu pažnju treba posvetiti dilatacijama. Dilatacije i spojevi između podnih i zidnih površina treba obraditi gumenom trakom za brtvljenje MAPEBAND EASY koja se ugrađuje u prvi sloj hidroizolacije, odnosno samoljepljivom trakom za brtvljenje na osnovi butilne gume MAPEBAND SA.

Ova traka posebno je prikladna za lijepljenje na glatke površine poput drveta, metala, plastike ili gips kartonskih ploča. Za hidroizolaciju oko instalacijskih cijevi koriste se manžete MAPEBAND, dok se za odvodnju vode koriste namjenske manžete DRAIN VERTICAL, odnosno DRAIN LATERAL.

HIDROIZOLACIJSKI SUSTAVI

Ovisno o podlozi možemo odabrati jedan od proizvoda, odnosno sustava:

MAPELASTIC AQUADEFENSE je za upotrebu pripremljena izrazito brzosušeća jednokomponentna tekuća hidroizolacija za unutarnje i vanjske površine. Na prethodno pripremljenu podlogu nanosi se valjkom u dva sloja ukupne debljine 0,8 – 1 mm.

Vrijeme čekanja između slojeva je 1 sat, a keramičke pločice mogu se polagati već nakon 4 sata od nanošenja završnog sloja. Zaostala vlaga u podlozi ne smije biti viša od 3 %.

MAPELASTIC je zasigurno jedan od najpoznatijih i najprodavanijih Mapei proizvoda. U sustavima hidroizolacije do sada je korišten na više od 350 milijuna m2 površina. To je dvokomponentni visokoelastični cementni mort za hidroizolaciju unutarnjih i vanjskih površina.

Na prethodno pripremljenu podlogu nanosi se metalnim gleterom u dva sloja u ukupnoj debljini od 2 mm. U prvi sloj potrebno je ugraditi alkalnootpornu mrežicu od staklenih vlakana. Vrijeme čekanja između slojeva je 4 – 5 sati, a završne obloge mogu se polagati nakon 5 dana. Zaostala vlaga u podlozi ne smije biti viša od 5 %.

MAPELASTIC TURBO je dvokomponentni, brzosušeći elastični cementni mort za hidroizolaciju unutarnjih i vanjskih površina, a može se nanositi i pri nižim temperaturama kao i na ne posve suhe podloge.

Zaostala vlaga u podlozi ne smije biti viša od 6 %. Na prethodno pripremljenu podlogu nanosi se metalnim gleterom u dva sloja ukupne debljine 2 mm. Vrijeme čekanja između slojeva je 1 sat, dok se završne obloge mogu polagati nakon 4 sata.

Neovisno o mjestu ugradnje, namjeni prostora i odabranom sustavu hidroizolacije potrebno je slijediti upute za ugradnju kako bi sustav bio učinkovit i trajan te pravilno pripremiti podlogu, ali i pažljivo obraditi detalje. Hidroizolirane površine uvijek se moraju obložiti završnom oblogom, na primjer keramičkim pločicama ili materijalima od kamena.

Za njihovo polaganje predlažemo upotrebu poboljšanih cementnih ljepila razreda C2 kao što su ljepila iz obitelji Keraflex ili Ultralite. Na kraju ne zaboravimo – da bismo mogli reći kako je hidroizolacija pravilno izvedena, neovisno o tome koju odabrali, trebali bismo koristiti cijeli sustav.

Dakle, tek sustav koji čini niz popratnih materijala daje potpuna hidroizolacijska svojstva, a osim materijala vrlo je važno i da sve komponente sustava budu ugrađene prema pravilima struke.

Odjel tehnike Mapei

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi