Pravilno izvedena hidroizolacija sprječava propadanje konstrukcije, podiže vrijednost objektu te produljuje njegov životni vijek.

Zašto je važno hidroizolirati objekt te koja je uloga hidroizolacije?

Svaki građevinski objekt izložen je utjecaju vode kako površinskoj tako i podzemnoj, a građevinski materijali poput betona, čelika, drveta i opeke nisu otporni na njezino djelovanje.

Zbog toga je dijelove objekata koji su povremeno ili stalno izloženi utjecajima vlage i vode potrebno zaštititi hidroizolacijom koja podrazumijeva postavljanje vodonepropusne „prepreke" koja će spriječiti prodor vode ili vlage u objekt.

Dakle, zadaća hidroizolacije je spriječiti prodor vode i u vodi topivih tvari u konstrukciju, spriječiti njezino propadanje i produljiti joj životni vijek. Osim oštećenja konstrukcije, zbog vlage na zidovima ili stropovima može doći do rasta plijesni i gljivica koje štetno djeluju na korisnike prostora.

Zbog toga je iznimno važno da hidroizolacija bude kvalitetna i adekvatno izvedena.

Zašto dolazi do problema s hidroizolacijom, a po­sljedično i s trajnošću konstrukcija?

Najčešći problemi u suvremenom načinu primjene hidroizolacije jesu loša izvedba ili neadekvatno rješenje odabrano za konkretnu namjenu. Većina građevinskih materijala, pa čak i beton porozni su materijali, a voda može prolaziti kroz njega hidrostatskim tlakom, gradijentom vodene pare ili kapilarnim penjanjem.

Zato je potrebno poduzeti niz projektantskih i građevinskih mjera kako bi se osigurala stabilnost i trajnost konstrukcije.


Hotel Lafodia, Dubrovnik

Mapei i hidroizolacija ispod obloga od keramičkih pločica

Bez ustručavanja možemo reći da je Mapei među pionirima u hidroizolacijskim sustavima ispod obloga od keramičkih pločica. Uostalom, tko ne poznaje MAPELASTIC?

On i proizvodi koji čine sustav, a koji se uspješno koriste diljem svijeta već više od 30 godina, harmonizirani su normom EN 14891 (Vodonepropusni proizvodi u tekućem obliku za primjenu ispod keramičkih pločica povezanih ljepilom).

Naglasimo i da je MAPELASTIC svih ovih godina ostao nepromijenjen, što ide u prilog činjenici da je jedna od najkorištenijih hidroizolacija na svijetu.

Bitumenske trake ili sintetičke folije? Što se danas najčešće koristi?

Iako su bitumenske hidroizolacije od davnina poznate kao rješenje za hidroizolaciju građevinskih objekata, sintetičke membrane čest su izbor kod suvremene gradnje.

Razlog su jednostavna i brža primjena te ugradnja najčešće u jednom sloju. Osim toga, pet puta su lakše od tradicionalnih bitumenskih traka i sigurnije za izvođenje jer se pri njihovu polaganju ne koristi otvoren plamen.

Bijela kada

Bijela kada je armiranobetonska konstrukcija koja pored nosive funkcije vrši i funkciju hidroizolacije.

Kako bi se ostvarila funkcija sustava bijele kade, potrebno je osigurati da konstrukcija bude izrađena od vodonepropusnog betona, da konstrukcijski elementi budu dovoljne debljine, da konstrukcija bude tako projektirana i izvedena kako tijekom njezina vijeka trajanja ne bi došlo do nastanka pukotina te da svi radni spojevi i proboji budu zabrtvljeni na odgovarajući način.


Aquapark Čikat, Mali Lošinj

Cijelo vrijeme spominjemo sustav. Zašto?

Kako bismo mogli reći da je građevina pravilno hidroizolirana, trebali bismo koristiti cijeli sustav. Dakle, tek sustav koji čini niz popratnih materijala daje potpuna hidroizolacijska svojstva građevini.

Osim materijala vrlo je važno i da su sve komponente sustava ugrađene prema pravilima struke. Stoga je Mapei Odjel tehnike, s velikim iskustvom koje smo stekli na brojnim odrađenim projektima, na raspolaganju projektantima i izvođačima radova – od pripreme projekta do njegove izvedbe te kasnije upotrebe.

Samo zajedničkim snagama sustav može biti siguran i dugotrajan.

Pogled u budućnost

Suvremena gradnja diktira razvoj novih proizvoda i rješenja u polju hidroizolacija, pa je tako neophodno da su današnji hidroizolacijski materijali brzosušeći i jednostavni za primjenu.

Osim toga, u budućnosti će fokus sve više biti na ekološki prihvatljivim hidroizolacijskim rješenjima s ciljem praćenja održivog razvoja. Važan doprinos ekološkoj održivosti Mapei postiže razvojem proizvoda poboljšanih karakteristika i veće trajnosti, što omogućuje izgradnju objekata s duljim vijekom trajanja.

To posljedično dovodi do smanjenja otpada kao i manje potrošnje materijala i energije za njihovu izgradnju. Zahvaljujući stalnom istraživanju inovativnih i učinkovitih formulacija koje se mogu integrirati u cjelovite sustave, s optikmizmom gledamo u budućnost gradnje.


Hotel Navis, Opatija

Fausto Ferlin, dipl. ing. građ., Mapei Croatia d.o.o.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Također, možete pratiti naš Mapei Croatia TV putem YouTubea.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi