Prvi vrtić u Fužinama nalazi se u blizini centra grada, u gusto izgrađenom kvartu između glavne ceste i rijeke Ličanke.

Kako bi se prilagodila okolnoj ruralnoj arhitekturi te potrebama djece kao primarnih korisnika, zgrada je podijeljena u četiri manja volumena. Tri manje vrtićke jedinice te veći prostor koji je polivalentna dvorana, dodatno su naglašeni tamnom završnom obradom. Dvorana, kao najdominantniji volumen, naglašava i oblikuje ulaz u zgradu s jugozapadne strane. Odabirom kosog dvostrešnog krova i oštrih kutova koji odražavaju lokalni stil gradnje, moduli postaju interijeri velike visine, koji su iskorišteni kao dvoetažni prostori. Visina galerija je manja kako bi se stvorio intimniji prostor za djecu.

Unutarnjim prostorom dominira drvo kao kontrast tamnoj fasadi i krovu obloženim limom, kao i ožbukanim pročeljima. Drvo se koristi kao počast tradicionalnim zgradama Gorskog kotara te drvu kao tradicionalnoj sirovini tog područja. Također, maksimalna upotreba drva u interijeru, odgovor je i na nemogućnost korištenja drva u eksterijeru. Dodatna prednost korištenja drva je toplina prostora i stvaranje poticajnog okruženja.

Podovi su obloženi s dva tipa linoleuma iz kolekcija Veneto xf2 i Etrusco xf2.

Smeđi linoleum, Veneto xf2 100% Linen 400, postavljen je u ulaznom dijelu prostora, hodniku, koji ulazi u niži dio vrtićkih jedinica.

Nadalje je korišten sivi linoleum, Etrusco Beige 002, koji se proteže na vrtićke jedinice i dvoranu.

Razigranost djece, kao i okruženje i lokacija, ilustrirani su na pročeljima jedinica vrtićkog objekta kao grafički prikaz „kućice". Na taj način, fasada, uokvirena kosim krovom, stvara igru sjena i promjenjive percepcije izgleda objekta, nudeći prolazniku prikaze raznih scena, od kojih oni mogu "odabrati" omiljenu.

Arhitekti: Studio Mapa, Maja Stanić i Vojko Stanić

TARKETT SEE
TARKETT SEE
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području Republike Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi