Smatrate da je gradnja kuće mučan postupak koji će potrajati godinama? Bez brige, svakako nije kao gradnja Pelješkog mosta, ali istina je da se trebate naoružati strpljenjem i sa što više korisnih informacija.

Najbolje je da se za potrebne informacije obratite stručnim osobama, iako kada je u pitanju gradnja kuće korisno rješenje je forum na kojem ćete sigurno pronaći odgovore na barem neka pitanja. Savjetujemo da najprije jako dobro istražite u što se upuštate i tek tada krenete s planovima.

Gradnja na poljoprivrednom zemljištu

Prije nego što krenete s gradnjom kuće trebate odlučiti s kolikim budžetom želite raspolagati, prikupiti sve potrebne dokumente, pronaći arhitekta koji će vam pomoći s projektiranjem vašeg budućeg doma, trebate znati kakav oblik ili izgled kuće želite…

Mnoge odluke ovise o vrsti zemljišta na kojem gradite. Na primjer, posebne uvjete treba ispunjavati gradnja na poljoprivrednom zemljištu jer se s obzirom na namjenu računa kao zemljište izvan građevinskih područja.

Želite li graditi na poljoprivrednom zemljištu najprije vas očekuje izmjena namjene jer se prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu poljoprivredne površine odnose na oranice, vrtove, livade, pašnjake, voćnjake, maslinike, močvare i druga zemljišta koja se mogu privesti poljoprivrednoj proizvodnji. Promjena namjene u nepoljoprivredne svrhe provodi se u skladu s dokumentima prostornog uređenja i drugim propisima.

Dvorište i okućnica

Ne vežu se samo uz gradnju kuće brojni propisi i pravila, već i uz uređenje okućnice, na primjer gradnju vrtnih sjenica, garaže ili bazena.

Bazen je nekada bio luksuz koji su si mogli priuštiti samo oni dubokog džepa, no danas je ipak pristupačniji širim masama. Ipak, imajte na umu da vas ne očekuju samo troškovi gradnje bazena, već su tu i svakodnevno održavanje – punjenje vodom, čišćenje vode, kupnja sredstava za čišćenje.

Spremate li se na gradnju bazena vjerojatno vas najviše zanima cijena. Najjeftiniji su montažni bazeni, a najskuplji betonski. Uz navedene bazeni mogu biti i poliesterski, liner, bazeni s folijom te bazeni od inoksa koji su također dosta skupi. Nešto su povoljniji poliesterski i liner bazeni.

Prema filtraciji vode bazeni se dijele na skimmerske i preljevne, a po načinu izgradnje mogu biti ukopni i nadzemni. Gradnja bazena može se prepustiti stručnjacima, a možete biti i „sam svoj majstor", ovisno o tome za koji ste se materijal i model bazena odlučili. Želite li graditi bazen veći od sto kvadrata trebat će vam građevinska dozvola, dok vam prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima nije potrebna za bazene manjih dimenzija.

Za manje radove na zemljištu, poput postavljanja ograde ili zidova na međi ne treba vam građevinska dozvola, ali obavezno ćete je morati ishoditi za, na primjer, gradnju garaže. Zanima li vas gradnja na međi, gradnja garaže na međi, gradnja nadstrešnice ili terase savjetujemo da zavirite u već spomenuti Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima te potražite pravila neophodna za radove koji vas očekuju.

Za izvođenje građevinskih radova je ključno da odaberete kvalitetnu tvrtku. Na primjer, na dobrom je glasu tvrtka Gradnja Invest. Uz stručne osobe vaše će vizije gradnje na koju se spremate biti uspješno ostvarene.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi