Atlantis sustavi za golf terene

Atlantis ekološki sustav

Ako bi bilo moguće zamijeniti agregatne drenažne slojeve sa nekim drugim materijalom a istog drenažnog kapaciteta (po iznimno smanjenom volumenu), bilo bi moguće sagraditi golf igralište sa 250-300mm novog zemljanog sloja – Atlantis drenažni sustav omogućuje takva rješenja.

Drenaža sa ćelijastom strukturom posebno projektirana za podzemne drenažne aplikacije, u usporedbi sa agregatnim materijalima ima prednost u volumenu i površinskom prostoru za upijanje. Površinski prostor od 60% i volumen veći od 85% u usporedbu sa 40% agregatnog volumena za drenažu i retenciju vode je i više nego dovoljan da se ozbiljno razmisli o Atlantis drenažnom sustavu kao rješenju.

Uspješan Atlantisov Ekološki sustav za igrališta za golf omogućava igralištima održiv, učinkovit drenažni sustav s niskom razinom održavanja, koji održava kvalitetu površine za igranje, istovremeno upravljajući potencijalnim utjecajima na okoliš. Budući da tradicionalni načini drenaže ne osiguravaju ekološki održivu metodu upravljanja vodama, regulatorna tijela oštro kontroliraju igrališta za golf zbog utjecaja na okoliš kao što je otjecanje hranjivih tvari. Tradicionalne metode drenaže samo pridonose eksponencialnoj degradaciji kvalitete vode. Kako bi se sačuvala kvaliteta vode i iznova napunili podzemni izvori, moraju se upotrijebiti infiltracijski principi.

Prirodni principi drenaže svojstveni Atlantisovom Ekološkom sustavu za igrališta za golf omogućavaju vodi trenutačnu infiltraciju u tlo, na taj način eliminirajući površinsko otjecanje i eroziju. U početku, igralište za golf neminovno zahtijeva gotovo potpuno čišćenje velike površine tla od vegetacije i površinskog sloja, čime se omogućava izgradnja terena, premještaj tla i zahvati u krajobraz. Proces izgradnje igrališta za golf, te kasniji programi održavanja travnjaka i tla značajno povećavaju potencijalni utjecaj na onečišćenje vodnih tokova.

Šteta uzrokovana tijekom izgradnje ponešto se ublažava novim oblikovanjem krajolika, međutim šteta uzrokovana na slojevima zemlje ispod površinskog sloja u konačnici ograničava kapacitet infiltracije čitavog igrališta za golf. Kako bi se poništio učinak štete na okolišu, potrebno je razjasniti izgubljenu infiltraciju i smanjeno punjenje izvora podzemne vode. Infiltracija je proces upijanja kišnice u tlo u prirodnim okolnostima. Učinkovita infiltracija uvelike ovisi o tlu, uvjetima ambijentalne flore, te iskorištavanje tla povezano s određenim područjem. Atlantisov Ekološki sustav za igrališta za golf umjetno rekreira prirodne procese hidrološke infiltracije.

Tradicionalni sustav

Dvije tipične metode gradnje igrališta za golf jesu teksaška metoda USGA te kembridžski sustav sportskih terena.

Teksaška metoda USGA primjenjuje veći broj horizontalnih slojeva granuliranog agregata položenih na tlo. Drenažne cijevi polažu se u tlo te se zatrpavaju agregatom. Površinski slojevi tla polažu se na slojeve agregata sa specifičnom mješavinom tla stavljenom prije smještanja travnjaka. Drenaža je razumno učinkovita, ali ukupna dubina površinskog sloja tla mora biti od 400 – 500 mm kako bi se osigurali odgovarajući drenažni slojevi.

Kembridžska metoda uključuje upotrebu propusnih pješčanih rovova usječenih u površinskom sloju i podlozi, koji se ulijevaju u drenažne cijevi postavljene na jednakoj udaljenosti i smještene ispod odvodnog sloja agregata. To je nadopunjeno visoko propusnim površinskom slojem, često ograničenog kapaciteta rasta. Vertikalna drenaža je razumno učinkovita. No, horizontalna je drenaža loša budući da se sustav oslanja na lateralno kretanje vode za prikupljanje. Voda ne teče lateralno unutar tla u većem omjeru. Ona općenito teče vertikalno prema dolje, te prema tome, horizontalni drenažni sustav koji može prikupiti svu infiltriranu vodu i prenijeti je lateralno do drugih područja omogućava najučinkovitije uklanjanje vode s površina za igranje. Metoda USGA predstavlja takav sustav, međutim, njegova je izgradnja zbog velikoga ukupnog volumena potrebnog kako bi se omogućila dostatna drenaža, vrlo skupa.

Tehničke informacije

Atantis ekološki sustavi za golf terene konstruirani su za visoko permeabilne drenažne sustave koji potiči trenutnu infiltraciju oborina kroz površinu za igranje, efikasno uklanjajući višak vode i iz sustava ispod površine usmjeravajući ga prema kolektorima, modularnim spremnicima ili jezerima gdje se skladišti za navodnjavanje, dok se višak infiltrira.

Atantis ekološki sustavi za golf terene je podzemni sustav, horizontalnog usmjerenja i propusan. Razdijeljen je od slojeva zemlje hidrofilnim geotekstilom i pruža prirodan drenažni proces. Prirodni hidrološki procesi koje pruža Atlanstis drenažni sustav uspješno stvara prirodne uvjete drenaže na golf terenima što rezultira neprekidnim uvjetima za igranje bez obzira na vremenske uvjete, kvalitetnijim održavanje sustava na golf terenima i očuvanjem kvalitete vode i okoliša.

Tvrtka Firestone jedna je od vodećih svjetskih proizvođača hidroizolacijskih sustava namijenjenih za akumulaciju vode na golf terenima. U kombinaciji sa drenažnim sustavima koje nudimo iz programa Atlantis koji sa svojim rješenjima mogu biti idealna kombinacija sa rješenjima iz Firestone-a, nudimo i kompletnu pomoć pri projektiranju, ugradnji i održavanju.

S obzirom da projektiranje navodnjavanja i skladištenja vodnih resursa na golf terenima zahtijeva ozbiljan pristup, molimo Vas da nas kontaktirate za dodatne informacije.

U prilogu se nalazi par slika sa golf projekta gdje su se detalji na jezerima za navodnjavanje koristili i u svrhu dekorativnog uređenja kompletnog krajobraza.

Izvor: FUNDA d.o.o.

FUNDA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi