Gavez (Symphytum officinale) se stoljećima koristi u narodnoj medicini za liječenje uganuća, artritisa i upala. Porijeklom je iz Europe i Azije. Od gaveza se pripremaju oblozi, tinkture, masti te čajevi.

Sakupljaju se listovi i korijen. Listovi se mogu sakupljati tijekom cijele vegetacijske sezone, no optimalno je razdoblje tijekom proljeća. Korijen se sakuplja za vrijeme kasne jeseni i zime.

Izgled biljke

Trajnica je koja može rasti na različitim tipovima tla. Preferira polusjenovita mjesta i vlažno tlo. Šupljikave je dlakave stabljike i debelog mesnatog korijena.

Listovi su duguljasti i dlakavi, dok su cvjetovi okrenuti prema dolje ljubičaste ili ružičasto-crvene boje koji cvatu tijekom svibnja i kolovoza. Biljka gaveza postiže visinu od 80 cm.

Kako pripremiti mast

Mast od gaveza pripravlja se tako da se 500 g neslane svinjske masti zagrijava te dodaje 150 g sitno nasjeckanog korijena gaveza.

Na laganoj vatri pržiti oko 10 minuta. Neka odstoji preko noći, a ujutro zagrijavati dok mast ne postane tekuća. Zatim slijedi cijeđenje kroz gazu i izlijevanje u staklene ili plastične posudice. Čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Ljekovitost gaveza očituje se kroz njegovu sposobnost brzog obnavljanja tkiva. Mast gaveza nanosi se na bolne mišića i zglobove, te za poticanje cirkulacije. Masiranjem masnica, njihova boja iz ljubičaste u kraćem vremenu prelazi u svjetliju, žutu boju.

Napomena!
Trudnice ga ne bi trebale koristiti. Prema istraživanjima, gavez je opasan za jetru, preparate gaveza ne bi se trebalo koristiti dulje do šest tjedana tijekom jedne godine.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi