Prostorija garderobe, odnosno takozvani ‘walk-in’ ormar poželjna je funkcija u svakoj kući ili stanu jer stvari je uvijek previše, a prostora premalo. Tko si može priuštiti dodatne kvadrate, najčešće uz spavaću sobu ima i prostoriju za garderobu.

Prilikom opremanja prostorije ili prostora garderobe, često se ponavlja pitanje: napraviti ormar po mjeri ili ne? Najčešći razlog protiv je cijena, a razlog za je svakako iskoristivost prostora. Da li je to doista tako, pokušali smo provjeriti na konkretnom primjeru.

Stan u obiteljskoj kući u Samoboru nalazi se u potkrovlju te uz spavaću sobu ima zasebnu prostoriju predviđenu za garderobu. Usporedili smo moguće opcije.

Garderoba se može opremiti:
  1. gotovim elementima (ormarima, komodama, policama)
  2. modularnim sustavom kod kojeg je moguće podešavati i mijenjati police i druge dijelove
  3. garderobnim ormarima po mjeri.

Svaka od navedenih opcija ima neke prednosti i nedostatke, pogledajmo ih detaljnije.

1) Garderoba opremljena gotovim elementima:


Slika 1. prikaz garderobe opremljene gotovim elementima


Slika 2. prikaz garderobe opremljene gotovim elementima


Slika 3. prikaz garderobe opremljene gotovim elementima

Garderoba opremljena gotovim ormarima, komodama i policama svakako je najbrža opcija i zahtijeva najkraće vrijeme montaže. Može biti i izrazito povoljna opcija, što ovisi o izboru pojedinih komada jer ih je na tržištu doista dostupan čitav spektar. Ono što je glavni nedostatak je što ovisno o obliku i presjeku prostorije može biti teško uklopiti dostupne elemente i pritom dobro iskoristiti prostor.

2) Garderoba opremljena elementima modularnog sistema


Slika 4. prikaz garderobe opremljene elementima modularnog sistema, varijanta A


Slika 5. prikaz garderobe opremljene elementima modularnog sistema, varijanta A


Slika 6. prikaz garderobe opremljene elementima modularnog sistema, varijanta A

Opremanje garderobe elementima modularnog sistema financijski je najpovoljnija opcija, no zahtijeva utrošak vremena na odabir, projektiranje rasporeda i montažu. Također treba uzeti u obzir troškove popratnih elemenata (držača za cipele itd.) jer se najčešće svi dijelovi prodaju zasebno pa o izboru elemenata ovisi i koliko će povoljna biti ova opcija. Jedna od čestih zamjerki ovakvog sistema je izgled ovakvog ormara. Zbog vidljivih nosača, materijala i obrade te otvorenosti, ovakva garderoba donekle ostavlja dojam spremišta, stoga smo ih u navedenim primjerima kombinirali sa niskim komodama. Velika prednost ovakvih sistema je mogućnost mijenjanja rasporeda polica i drugih držača.


Slika 7. prikaz garderobe opremljene elementima modularnog sistema, varijanta B


Slika 8. prikaz garderobe opremljene elementima modularnog sistema, varijanta B


Slika 9. prikaz garderobe opremljene elementima modularnog sistema, varijanta B

3) Garderoba opremljena ormarima po mjeri


Slika 10. prikaz garderobe opremljene ormarima po mjeri


Slika 11. prikaz garderobe opremljene ormarima po mjeri


Slika 12. prikaz garderobe opremljene ormarima po mjeri

Osnovna prednost ormara po mjeri je maksimalno iskorištavanje prostora. Također je moguće sve prilagoditi svojim željama i navikama. Moguće su različite izvedbe ormara i cijena će varirati ovisno o materijalu i svim dodacima i pripadajućim mehanizmima koje izaberete, no čak i u osnovnoj verziji, skuplji je izbor nego opremanje gotovim elementima ili sistemom. Valjalo bi naglasiti, ukoliko se odlučite za ormar po mjeri, svakako tražite više ponuda kako biste mogli dobiti realnu predodžbu o cijeni, jer su razlike ovisno o izođaču velike.


Slika 13. grafički prikaz odnosa kapaciteta ormara i cijene

U prilogu vidimo odnos iskoristivosti prostora u prikazanim varijantama te također omjere cijena. Najbolju iskoristivost, kao i pretpostavljeno, ima ormar po mjeri. Zanimljivo da razlika u cijeni, iako je evidentna, nije velika pa ako želite maksimalno prilagoditi garderobu svojim željama- funkcionalno, a i estetski, takva investicija se isplati.

Autor:

www.facebook.com/arhidrom

Angažirajte nas za adaptaciju, renovaciju ili uređenje interijera vašeg doma, poslovnog prostora ili kuće za odmor. Ovisno o vašim željama i mogućnostima te uz naše iskustvo, znanje i trud, od anonimnog i neutralnog, zajedno ćemo osmisliti prostor koji svojom funkcionalnošću i organizacijom olakšava svakodnevni život, dok ga oblikovanjem i osobnošću čini jedinstvenim.

Radujemo se budućoj suradnji!

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi