Suvremena arhitektura u starom mjestu Müheviertel u Austriji zvuči pomalo proturječno. No, svatko tko s ruba Eidenberga pogleda prema padini, izdaleka će vidjeti futuristički dizajn i sjajnu aluminijsku fasadu. Ovdje je diplomirani inženjer Rudolf Richtsfeld PREFA aluminijskim kompozitne pločama na 840 četvornih metara ostvario svoj san suvremene arhitekture.

Pogledajte Prefa fasadne sustave

"Izvesti krov bez krovnog odmaka je za mene bilo estetsko pitanje koje sam želio ostvariti – jer nisam htio napraviti sasvim uobičajenu kuću", samouvjereno je izjavio Rudolf Richtsfeld. Njegova ideja je bila jasna: obiteljska kuća – s fasadom i krovom od istog materijala. No mjesna skupina nije s veseljem dočekala ideju o ravnom krovu i poremetila je moje prvotne planove. Srećom se Rudolf Richtsfeld danas može svemu tome smijati. "Pronašli smo alternativu u obliku spuštenog stropa – uz primjenu PREFA aluminijskih sendvič ploča. Ne postoji baš puno mogućnosti ako želite izvesti krov i fasadu od istog materijala i pritom izbjeći krovni odmak. A mi smo pronašli pravo rješenje!"

Nakon što je zajednica odobrila naše nove planove, limari tvrtke Harald Seyr GmbH obložili su 160 m² krovne i fasadne površine PREFA aluminijskim sendvič pločama u boji brown grey. No, prije toga smo morali izvesti vodootpornu podlogu. Tako je na krovnu i fasadnu površinu postavljena plastična izolacija za ravne krovove, koja služi kao odvodna razina. Ako cijelu priču pogledamo s odgovarajućom dozom domišljatosti, morat ćete priznati da je na taj način graditelj ipak dobio svoj željeni ravni krov, iako je izolacijski sloj, naravno, ubrzo prekriven aluminijskim sendvič pločama.

Sendvič ploče su potom pričvršćene na aluminijsku potkonstrukciju. Limari su pritom koristili fiksne i klizne točke: fiksne točke drže pojedine elemente u njihovoj poziciji, dok klizne točke istovremeno omogućavaju širenje materijala po duljini. Raster za zakivanje dobiven je na temelju izračuna opterećenja vjetrom i snijegom, dok su arhitekti odredili izgled fuga. Kao rezultat je nastala estetska vanjska stijenka koja, zahvaljujući jasnim linijama, uz nedostatak krovnog odmaka i uporabom samo jednog materijala, čini zatvorenu cjelinu koju je želio graditelj.

Posebnost aluminijskih sendvič ploča je da se na njih mogu ugraditi rubnjaci te se one stoga mogu postavljati u kut. Na taj se način izbjegavaju fuge te stoga nisu potrebni ni dodatni pokrovni limovi.

PREFA aluminijske sendvič ploče, high-tech metalna stijenka

PREFA aluminijske sendvič ploče su postale neizostavan dio moderne arhitekture. Sendvič ploče se sastoje od dva lakirana aluminijska lima debljine 0,5 mm, koji se s obje strane postupkom fiksiranja i topljenjem nanose na polietilensku jezgru. Kemijska i mehanička adhezija omogućuje odličnu otpornost stijenke lima. Bilo da se koriste u uređenju interijera ili za izradu fasada, u novoj gradnji ili kod saniranja starih građevina – mogućnosti primjene su gotovo neograničene. Možete također prema vlastitim željama birati način pričvršćenja – vijcima, lijepljenjem ili zakivanjem. Posebno dobro dolaze do izražaja prednosti PREFA aluminijskih sendvič ploča kod velikih površina i objekata, gdje postoje visoki zahtjevi glede ravnosti i čvrstoće.

Tehničke značajke

PREFA aluminijske sendvič ploče nude isključivo prednosti: vrlo su otporne na koroziju i vremenske utjecaje, imaju nizak koeficijent širenja, ali su zato još čvršće i otpornije na savijanje i na udarce. I sve uz minimalne težine: ploče imaju 3,4 puta manju težinu od čelika i 1,6 puta manju težinu od čistog aluminija. PREFA aluminijske sendvič ploče nude u obliku ovješene, ventilirane fasade savršenu toplinsku izolaciju, zaštitu od vlage, kondenzacije, kiše i buke. Idealne su i za primjenu u ekstremnim uvjetima: PREFA aluminijske sendvič ploče se tako mogu koristiti i u temperaturnom rasponu od -50 do +80°C.

Načini obrade

  • Zakivanje: Ploče se mogu povezivati međusobno ili s drugim materijalima svim vrstama zakovica koje su prikladne za aluminij.
  • Vijci: Ovisno o vrsti potkonstrukcije, mogu se koristiti vijci za drvo ili metal.
  • Lijepljenje: Posebna prednost kod lijepljenja je da se površina ne oštećuje bušenjem, vijcima ili zakovicama.

Boje

Recite zbogom svakodnevnom sivilu: šarena paleta boja PREFA sendvič ploča ispunit će Vaš život novim bojama. Mnoge su boje inspirirane prirodom, a time se građevine odlično uklapaju u okolni prostor. Za posebne efekte sjaja brine DURAGLOSS 5000, novo high-tech završno lakiranje koje ne samo da naglašava ljepotu PREFA aluminijskih sendvič ploča, već ih dodatno jača i čini još dugovječnijima. Posebne površinske efekte, poput struktura kamena ili drveta i druge posebne želje, rado ispunjavamo od količine materijala za 500 m².

Pogledajte Prefa krovne sustave

Građevinska ploča

Arhitekt: Arkade ZT GmbH
Zemlja: Austrija
Materijal: PREFA aluminijske sendvič ploče
Boja: brown grey (smeđe-siva)
Izvođač: Harald Seyr GmbH

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi