Iako je glazbeni život u Požegi intenzivan od početka 18. stoljeća, glazbena škola kao institucija u Požegi je osnovana tek 1962. godine, a sve do 2014. godine nije imala vlastiti prostor.

Izgradnjom novog vatrogasnog doma u industrijskoj zoni u strogom centru grada oslobodila se stara zgrada izgrađena 1920. godine, koju je grad Požega uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja te Ministarstva znanosti temeljito rekonstruiralo i dodijelilo Glazbenoj školi.

Nakon uklanjanja slojeva žbuke icslabo vezanog betona zaključilo semda je neophodno dodatno ojačanje postojeće nosive konstrukcije, pogotovo armiranobetonskih stupova i greda u prizemlju. Kao najprihvatljiviji način odabrano je ojačanje ugradnjom MAPEWRAP C UNI-AX tkanina od karbonskih vlakana.

Nosivi elementi su reprofilirani mortovima MAPEGROUT T60 i PLANITOP HDM MAXI, a potom su ojačane i postojeće armiranobetonske grede.

Budući da su dvije stropne grede bile izvedene neposredno jedna uz drugu, iz funkcionalnih i estetskih razloga grede su povezane karbonskim lamelama CARBOPLATE E 170/50/1,4 koje su za podlogu zalijepljene epoksidnom smolom ADESILEX PG1.

Zatim je po cijeloj dužini greda nanesen MAPEWRAP PRIMER 1, epoksidni temeljni premaz za bolju prionjivost i ujednačenje upojnosti podloge, a onda i MAPEWRAP 11, tiksotropni epoksidni kit.

Uslijedilo je nanošenje epoksidne smole MAPEWRAP 31 za impregnaciju MapeWrap tkanina „suhim postupkom". U svježu smolu odmah je utopljena MAPEWRAP C UNI-AX 300/30 tkanina od karbonskih vlakana na koju je nanesen još jedan sloj MAPEWRAP-a PRIMER 31.

Na dijelovima greda uz same ležajeve kao i na sredini raspona dodatno su u obliku slova U poprečno postavljene trake od MAPEWRAP C UNIAX 300/30 tkanina. Na kraju je svježi sloj MAPEWRAP-a 31 posut kvarcnim pijeskom QUARTZ 1,9 mm za bolju prionjivost završnih zaštitnih i dekorativnih slojeva – žbuke i boje.

Stupovi su također ojačani tkaninama od karbonskih vlakana MAPEWRAP C UNIAX 300/30.

Osim rješenja za ojačanje konstrukcije na objektu su korišteni i brojni drugi proizvodi – već kod betoniranja temelja i nadtemeljnih zidova korištena je bubreća traka IDROSTOP B25 koja sprječava prodor vlage na spojevima starog i novog betona, odnosno, horizontalnih i vertikalnih betonskih elemenata.

Kod završnih radova, zbog skraćivanja rokova izrade podloge prije postavljanja završnih podnih obloga, korišten je TOPCEM, a na vanjskoj terasi najviše etaže korišten je MAPELASTIC, elastični dvokomponentni polimercementni mort za hidroizolaciju i zaštitu betonskih površina.

TEHNIČKI PODACI

 • Glazbena škola, Požega
 • Vrijeme izvođenja radova: rujan 2012.-siječanj 2014. godine
 • Glavni projektant: Puni Krug d.o.o Požega, Marijan Pandžić, dipl.ing.arh.
 • Projektant konstrukcije: KB Mirkowsky d.o.o Požega; Vladimir Mirković, dipl.ing.građ.
 • Glavni izvođač radova: Presoflex gradnja d.o.o, Požega
 • Izvođač radova konstrukcijskog ojačanja: Integritet Sanacije d.o.o, Garčin
 • Izvođač ostalih radova iz članka: Presoflex gradnja d.o.o, Požega
 • Nadzor: Jurcom Projekt d.o.o, Zagreb; Erol Skadrak, dipl.ing.građ.
 • Mapei distributer: Color trgovina d.o.o, Požega
 • Mapei koordinatori: Zoran Špoler

PROIZVODI MAPEI

 • Konstrukcijska ojačanja: Mapegrout T60, Planitop HDM Maxi, Adesilex PG1, Carboplate E170/50/1,4, Mapewrap Primer 1, Mapewrap 11, Mapewrap 31, Mapewrap C UNI-AX 300/30, Quartz 1,9 mm
 • Brtvljenje i hidroizolacija: Idrostop B25, Mapelastic
 • Priprema podloge: Topcem

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi