Feng shui preobrazba u osam koraka - 3. korak - Analiza


Treći korak: Analiza

Tijekom prethodna dva mjeseca imali ste priliku dobro promotriti i očistiti svoj prostor. Nadamo se da ste redovito bilježili svoja zapažanja, osjećaje i dojmove tijekom tih procesa – te će vam bilješke biti od velike koristi tijekom analize prostora.

Feng shui analiza dolazi u dva aspekta – jedan je striktan, gotovo matematički, a drugi osjećajni i intuitivan. Oba su aspekta podjednako važna ukoliko želite kvalitetan rezultat. "Matematička" analiza ponekad može izgledati komplicirano, pa ukoliko zapnete u tom dijelu, konzultirajte se sa feng shui konzultantom ili pak upišite neki od feng shui tečajeva i radionica.

Prije nego što krenemo još jedna napomena – u ovom su tekstu opisane samo statičke metode feng shui analize prostora. Za potpunu sliku (tzv. natalnu kartu prostora) potrebno je uzeti u obzir i vremensku dimenziju prostora, koja uzima u obzir godinu i razdoblje u kojem je izgrađen i/ili renoviran promatrani objekt, te tzv. položaje gledanja i sjedenja objekta. Ta se analitička tehnika naziva feng shui leteće zvijezde. Zbog njene složenosti nećemo je opisivati u ovoj feng shui školi, no ona je izuzetno bitna sastavnica feng shui prostornog dizajna, te vam stoga savjetujemo da se konzultirate sa feng shui savjetnikom.

Prva dilema: Lo Shu ili Pa Kua?

Kada govorimo o "matematičkoj" ili bolje reći – geometrijskoj feng shui analizi prostora, pri tome mislimo na podjelu prostora na energetske sektore. Svaki je od sektora povezan sa određenom stranom svijeta, te mu se pridružuju određeni element (voda, drvo, vatra, zemlja ili metal), broj i kvalitativne značajke. Prilikom podjele, moguće se odlučiti između dva različita pristupa.

Prva metoda naziva se još i metoda pite ili Pa Kua (ponegdje u literaturi možemo pronaći i izraz Ba Gua), pri čemu prostor dijelimo na osam jednakih kružnih isječaka (slika 1).

Druga metoda naziva se Lo Shu, ili metoda "čarobnog kvadrata" pri čemu preko površine prostora "rastežemo" mrežu devet kvadrata ili pravokutnika (slika 2).

Za koju god metodu se odlučili, važno je uskladiti sektore sa stvarnim stranama svijeta. Neke zapadnjačke feng shui škole koriste Lo Shu mrežu koja zanemaruje strane svijeta, odnosno prilagođava se ulaznim vratima promatrane prostorije (npr. ulazna vrata su uvijek "zamišljeni" sjever). Ta metoda je lakša za primjenu, no u praksi često daje pogrešne rezultate i može donijeti više štete nego koristi. Stoga vam savjetujemo da se ipak malo više potrudite i prilikom analize svog prostora uzmete u obzir stvarne strane svijeta izmjerene točnim kompasom.

Pa krenimo! Za analizu bit će vam potrebno:

 • tlocrt promatranog prostora, po mogućnosti u mjerilu 1:50 ili 1:100!
 • grafitna olovka
 • ravnalo
 • šestar
 • kutomjer
 • kompas

Najprije morate odrediti točan smjer gledanja prostora. To je onaj smjer prema kojem ste okrenuti kada stanete na glavna ulazna vrata kao da planirate izaći. Ta se vrijednost naziva energetsko pročelje i potrebno ju je precizno odrediti kompasom. To ćete učiniti na slijedeći način: stanite na ulazna vrata na opisani način (kao da planirate izaći) i očitajte stupanjsku vrijednost na kompasu. Pri tom pazite da kompas držite u vodoravnom položaju i podalje od metalnih predmeta koji bi mogli utjecati na magnetnu iglu. Očitanje provjerite još dva do tri puta stojeći na nekim drugim točkama u prostoru, no uvijek okrenuti u istom smjeru (prema ulaznim vratima). Kada se uvjerite da je vaše očitanje točno, zapišite stupanj energetskog pročelja na papir.

Sada uzmite tlocrt i na njemu odredite točku središta, odnosno težišta. Ukoliko je tlocrt pravokutnog ili kvadratičnog oblika to ćete učiniti jednostavno na način da iz suprotnih kuteva povučete dijagonale – središte je točka gdje se te dvije linije sijeku. Ukoliko pak vaš tlocrt ima nepravilan oblik, možete se poslužiti malim trikom: Zalijepite tlocrt na kartonsku podlogu i izrežite ga po rubovima. Zatim uzmite malo veću šivaću iglu i pomičite je s donje strane tlocrta sve dok ne pronađete točku u kojoj vaš tlocrt "stoji sam" bez pridržavanja. To je točka središta, te ju označite na gornjoj strani tlocrta.

Iz točke središta povucite okomiti pravac prema zidu na kojem su smještena glavna ulazna vrata – to je linija energetskog pročelja. Sada pomoću kutomjera možete jednostavno odrediti liniju magnetskog sjevera, koju također ucrtajte i označite.

Nakon što ste ucrtali sjever, lako je odrediti energetske sektore.

Ukoliko ste se odlučili za Pa Kua metodu iz točke središta, uz pomoć ravnala i kutomjera nacrtat ćete osam jednakih kružnih isječaka:

 • sjever: između 337,5° i 22,5°
 • sjeveroistok: između 22,5° i 67,5°
 • istok: između 67,5° i 112,5°
 • jugoistok: između 112,5° i 157,5°
 • jug: između 157,5° i 202,5°
 • jugozapad: između 202,5° i 247,5°
 • zapad: između 247,5° i 292,5°
 • sjeverozapad: između 292,5° i 337,5°

Ukoliko ste se odlučili za Lo Shu metodu, preko cijelog prostora nacrtat ćete mrežu devet jednakih kvadrata ili pravokutnika, pri čemu će se u većini slučajeva točka središta naći smještena unutar središnjeg energetskog kvadranta. Sektore zatim odredite pomoću stupnja vašeg energetskog pročelja i vrijednosti iz gornje tablice.

Za sad preostaje još samo da sektore označite sukladno stranama svijeta i – prvi dio analize je gotov.

Onaj drugi, intuitivni dio analize nešto je lakši. Pritom će vam poslužiti vaše bilješke zapisane tijekom faza promatranja i čišćenja. Sada ih usporedite sa ucrtanim sektorima. U kojem se dijelu prostora usjećate najugodnije, a gdje najmanje boravite? Gdje se najčešće sakuplja prljavština i nered? Gdje je bilo najteže očistiti? U kojim sektorima kaplje slavina? Što je u kojem sektoru smješteno – gdje su stvari za svakodnevnu upotrebu, a gdje ormari, ostave i spremišta? Koliko svjetlosti dopire do kojeg sektora? Sva svoja zapažanja i zaključke detaljno zabilježite…
U idućem broju nastavljamo s analizom – sektor po sektor.

Ukoliko želite naučiti još više o feng shuiju, pridružite nam se na nekom od feng shui seminara u Centru kreativnog življenja Zvončica.

Image
Feng Shui by studio VJETAR I VODA
Autor: Irena Lučić, feng shui savjetnica i Theta Healing praktičarka
VJETAR I VODA - studio za osobni razvoj
 
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi