Koliko dugo nakon ugradnje cementnog estriha moramo čekati da bismo nanijeli hidroizolacijski sloj ili mase za zaglađivanje i/ili izravnavanje te krenuli s polaganjem keramičkih pločica, prirodnog kamena ili parketa? Puno ljudi bi reklo: Ovisi. Ali o čemu ovisi? Možda o vrsti cementa ili dodatka za estrihe ili možda o debljini estriha? Odgovorimo zajedno na ova pitanja.

Prema normi UNI EN11493, dio 3.26, estrih je „sloj cementnog morta koji je ugrađen direktno na podlogu. Može biti vezni ili plivajući (umetanjem razdjelnog sloja) i koristi se za dosezanje predefiniranih visina i/ili za izradu podložnog sloja te za raspodjelu opterećenja na konstrukciju".

Estrih se izrađuje od cementa, kamenog udjela (pijesak/agregat) i vode. Cement zahtijeva određenu količinu vode kako bi mogao hidratizirati i očvrsnuti. Dok se estrih suši, voda isparava. U estrihu se tada događa fiziološki fenomen poznat pod nazivom „higrometrijsko skupljanje", tj. estrih smanjuje svoj volumen. Kada se koristi više vode no što je potrebno, u slučajevima kada se želi poboljšati obradivost mješavine i učiniti je lakšom za ugradnju, razina se „higro-metrijskog skupljanja" povećava. Što je veći udio vode u mješavini, veći je i intenzitet skupljanja. Kada pokušavamo zalijepiti oblogu na estrih prije no što je višak vode ispario ili prije no što je proces skupljanja završio, naprezanja i pomicanja u podlozi prenose se na završnu oblogu. To je glavni razlog odvajanja obloge od estriha.

Osim toga, što je veći udio vode u mješavini, to je duže potrebno da se estrih osuši. Dok voda isparava, ona će se cijediti kroz fuge između keramičkih pločica u obliku vodene pare te će se u najboljem slučaju pojaviti neugledno iscvjetavanje salitre. Još je gora situacija kada para ostane zarobljena ispod obloge, pogotovo kod materijala osjetljivih na vlagu (poput PVC-a ili parketa), što uzrokuje odvajanje obloge od estriha. Podsjećamo također da višak vode u cementnim sustavima ima negativan utjecaj na mehanička svojstva i tlačne čvrstoće te dovodi do tehničkih nedostataka poput segregacije komponenti mješavine ili formiranja cementne skramice (tanke slabe korice na vrhu estriha).

No, odgovorimo na prvo pitanje. Koliko dugo je potrebno da se estrih osuši? Iako mnogi razlozi igraju ulogu u završnom rezultatu, ispravno zamiješan i ugrađen cementni estrih može se smatrati dimenzijski stabilnim i razumno suhim nakon 28 dana, nakon čega je moguće polaganje završnih obloga koje nisu iznimno osjetljive na vlagu. Kako bilo, ovo vrijeme može se smanjiti korištenjem specijalnih brzosušećih i brzovezujućih veziva za izradu estriha s kontroliranim skupljanjem poput proizvoda TOPCEM ili MAPECEM ili korištenjem dodataka za smanjenje vodo-cementnog faktora (poput dodataka iz linije proizvoda Mapescreed).

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi