Sunčani dani simboliziraju buđenje iz zimskog sna, kada toplina boja dominira nad hladnoćom sivih tonaliteta i kao da nas poziva u šetnju i druženje na otvorenom. Najbliži susret s Majkom prirodom upravo je šetnja do vlastitog vrta ili terase stoga donosimo nekoliko savjeta o opremanju ovih „kućnih krajolika".

Materijali otporni na „vremenske (ne)prilike"

Među namještaj kojim se opremaju vanjski prostori – ubrajaju se stolci, ležaljke, stolovi izrađeni od materijala otpornih na vremenske (ne)prilike. Od metala najčešći su aluminij i kovano željezo, dok je tikovina optimalan izbor među drvenim materijalima. Naime, tikovina je tvrdo drvo koje možemo naći u Aziji, primjerice u Indiji i Indoneziji. Budući da sadrži visok postotak ulja, vrlo je trajna i otporna na vlagu. Stoga se upotrebljava u izradi brodova, kao i namještaja za vanjske prostore. Vrtne garniture od ovog izdržljivog drveta nije potrebno premazivati zaštitnim sredstvima poput PU laka ili boje, već eventualno prirodnim uljima. Štoviše, tikovina je najprivlačnija u svom prirodnom izdanju – od početne smeđe pa do srebrno-sive boje koju poprima nakon dužeg boravka na otvorenom.

Pri dizajniranju eksterijera sve su prisutnije i sintetičke varijacije (tehnoratan, polikarbonat i sl.) zahvaljujući svojoj atraktivnosti, te jednostavnom održavanju. Primjerice, garniture izrađene od sintetičkih materijala u kombinaciji s aluminijskom konstrukcijom – odlikuju se velikom otpornošću na UV zračenje, kišu i vlagu stoga su preporučljiv izbor za vanjske prostore u svim vremenskim uvjetima. S druge strane, namještaj od prirodnih materijala poput bambusa, ratana i trstike sugerira se za ostakljene vrtove i terase (zimski vrt) gdje će biti sakriven od kiše i jutarnje rose.

Stilovi

Dekorativni stil koji ste odabrali za interijer poželjno je slijediti i u eksterijeru. Primjerice, stolci jednostavnog dizajna izrađeni od aluminija i polikarbonata idealno se uklapaju u moderne stilove, međutim, njihov oblik i suvremeni trendovi čine ih dobrodošlim u raznim ambijentima i stilovima uređenja – u čemu im pomaže veliki izbor boja i desena. Kombiniraju se sa stolovima izrađenim najčešće od istih materijala, ali su prisutne i zanimljive kombinacije s tikovinom ili ratanom.

Stolci i stolovi od kovanog željeza, svojim romantičnim oblicima podsjećaju na mediteransku radost življenja, dok tikovina donosi egzotičnost Azije.

Žuta, zelena, plava, crvena, ljubičasta… kao i mnoge druge boje, sve su dio slikarskog platna Majke prirode. Tkanine od kojih su izrađeni jastuci i stolnjaci mogu biti jednobojne, kao i šarene. Od desena popularni su oni cvjetni, geometrijski, etnički, a sve su češći i bogati klasični ornamenti.

Naravno, najljepši ukras je osmijeh zadovoljnih članova obitelji i prijatelja koji slobodno vrijeme provode u ugodnoj i veseloj atmosferi vašeg kućnog dijela prirode.

Fotografije su snimljene na otoku Bali u Indoneziji.

Fotogalerija (8)

Image
Danica Maričić
 

Profesionalno iskustvo stekla sam na području dizajna interijera, novinarstva, marketinga & odnosa s javnošću. Kreiram promotivne aktivnosti klijenata, kao i njihovu komunikaciju s ciljnim javnostima (kreativno pisanje (priopćenja, članci, intervjui), osmišljavanje brošura, kataloga, časopisa, oglasa, internetskih stranica i portala; planiranje i organizacija evenata…). Na taj način se izravno utječe na jačanje pozicije na tržištu i povećanje prepoznatljivosti tvrtke / robne marke. Također, vodim poslovne seminare na temu "Izgradnja imidža tvrtke putem dizajna poslovnih i komercijalnih prostora".

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi