Eiffelov toranj (la Tour Eiffel) izgrađen je krajem devetnaestog stoljeća, točnije 1889. godine. Do 1932. bio je najveća građevina na svijetu. Iako izgrađen u devetnaestom stoljeću postao je jednim od najistaknutijih arhitektonskih djela dvadesetog stoljeća. Izgradio ga je Alexandre Gustav Eiffel (1832 – 1923), građevinski inženjer koji je prije tornja napravio i čeličnu konstrukciju poznatog Kipa Slobode u New Yorku 1885., a koji su Francuzi u znak prijateljstva darovali Amerikancima. Također je izgradio i mnoge metalne mostove. Tako je taj veliki svjetski graditelj ostavio dubok trag izgradiviši dvije vrlo znamenite građevine svjetskog značaja.

Eiffelov toranj visok je 324 metra, put do vrha ima 1652 stube i teži više od deset tisuća tona. Toranj ima tri kata: prvi je na 57, drugi na 115, a treći na 274 metra. Sastavljen je od 15.000 metalnih dijelova, koje povezuje 2,5 milijuna spojnica. Pri najjačem vjetru vrh tornja oscilira samo 12 cm, ali zato visina varira čak do 15 cm, ovisno o temperaturi.

Danas je Eiffelov toranj turistička atrakcija i najposjećeniji je od svih turističkih lokaliteta za koje se plaća ulaznica. Godišnje se na njega popne oko šest milijuna posjetitelja. Osim što je turistička atrakcija, na vrhu se i danas nalaze meteorološka i zrakoplovna navigacijska stanica.

(webgradnja.hr)

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi