Drvo života, poznato je još i pod imenom mirisni zmajevac (Draceana fragrans). Vrlo su interesantne kućne, ali i uredske biljke jer su visokog rasta, ali ne zauzimaju puno prostora. Za krasne zelene listove i bujni rast, drvo života zahtjeva minimalnu brigu i pažnju.

Postoji nekoliko varijeteta dracene koji se razlikuju po boji i uzorku listova. Varijeteti mogu biti zelene boje, dok neki listovi posjeduju po sredini lista dugu šaru boje limete.

Drugi varijeteti imaju tamno zelenu šaru po sredini žućkastog lista. Također, postoji i varijanta zelenih listova s bijelim ili krem šarama.

Održavanje

Draceni odgovara mjesto u blizini prozora, tj. indirektna svjetlost. Minimalna temperatura za rast treba biti iznad 12°C, a najbolje uspijeva pri temperaturi od 20 do 25 °C.

Osjetljiva je na previsoke i preniske temperature te propuh. Dracenu treba zalijevati kada je supstrat na dodir suh. Odgovara joj vlažniji prostor, te prskanje listova.

Drvo života potrebno je jednom godišnje presađivati u veće posude s novim supstratom. Pri presađivanju treba ukloniti svu zemlju s korijena i oprezno premjestiti u novu posudu i dodati svježi supstrat. Posude trebaju imati rupice radi lakše drenaže.

Za ljepši izgled biljke, listove dracene potrebno je obrisati mokrom krpom kako bi se uklonila prašina. Kod previsoke dracene, neželjene grane se mogu skratiti.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi