Revolucija drvenih prozora – proizvodnja bez skupe opreme, održavanje bez premazivanja zaštitnim sredstvima. Nakon višegodišnje dominacije PVC prozora, konačno ozbiljan protuudar drvene stolarije.

Njemačka drvnoindustrijska tvrtka Holz Schiller GmbH izložila je prošle godine na sajmu u Nürnbergu svoju posljednju inovaciju – sustav drvenih prozora koji ne zahtijeva održavanje. S novim je sustavom vanjsko održavanje (periodično premazivanje prozora lazurama, lakovima i sl.) stvar prošlosti.

60% niži troškovi proizvodnje

Osim što je vanjsku zaštitu bojenjem učinio nepotrebnom, Holz Schiller primijenio je novi, jedinstven sustav lameliranja prozorskih profila DRVO + TERMODRVO + DEKOR-FOLIJA, koji jamči potpunu stabilnost poprečnog presjeka. U tehničkom i uporabnom smislu ovaj proizvod ujedinjuje sve prednosti plastičnih i aluminijskih prozora s iskušanom privlačnošću i toplinom drvenih prozora. Ali i mnogo više od toga: Holz Schiller Windows ne traži od proizvođača gotovo nikakve investicije u proizvodnu opremu, odn. one se u usporedbi s investicijama u proizvodnju klasičnih drvenih prozora razlikuju u tek nekoliko postotaka.

Kako su upravo velike investicije u tehnološku opremu za proizvodnju drvenih prozora jedan od glavnih razloga njihove visoke cijene, sustav Holz Schiller nokautirao je i ovaj dosad neoborivi tržišni prigovor drvenim prozorima. Novi prozor može se proizvesti s uštedom od 60% u odnosu na konvencionalni način zbog smanjenja strojne i površinske obrade potrebne pri izradi klasičnih drvenih prozora. Proces se svodi na kupnju gotovih pretprofiliranih 6 m dugačkih sekcija prozora te njihovo krojenje na duljinu i spajanje pod 45 stupnjeva (u tzv. gerung).

Povrat tržžiššnog udjela drvenih prozora

Sve do sada drveni su prozori zahtijevali stalno (i komplicirano) vanjsko održžavanje, s visokim trošškovima za krajnjeg potroššača. Holz Schiller ne samo da je to učinio nepotrebnim nego je pojednostavnio ugradnju i olakššao vanjsko pranje prozora. U tom pogledu drveni se prozor u najmanju ruku izjednačio s plastičnim.

Sustav Holz Schiller bez sumnje će zauzeti jedinstvenu poziciju na tržištu, na kojom će drveni prozori vraćati dio koji je preuzela PVC-proizvodnja. Ove prozore mogu bez posebnih priprema početi proizvoditi dosadašnji proizvođači drvene stolarije, proizvođači plastične stolarije i dakako novi mali poduzetnici, koji proizvodnju drvenih prozora mogu početi s malim ili nikakvim investicijama u strojeve.

Holz Schiller vrlo uspješno provodi posljednje testiranje novog sustava i najavljuje njegovo pojavljivanje na europskom tržištu u veljači 2005.

Poduzetnička šansa koja se ne propušta

Očekujemo da će na ovaj članak, prvi u seriji kojom ćemo predstaviti taj revolucionarni sustav drvenih prozora i njihove proizvodnje, promptno reagirati domaći poduzetnici, stolari, građevinari i veletrgovci drvnim profilima te se tako na vrijeme prilagoditi novonastaloj tržišnoj situaciji i iskoristiti mogućnost koju nudi Holz Schiller Windows System. Proizvodnja drvenih prozora visoke klase može krenuti iz garaže!

Osim isporuke patentiranih profila Holz Schiller nudi i sav ostali pribor za proizvodnju tih prozora: okov, ljepila, pribor i potrebne strojeve – pilu za rezanje profila, malu glodalicu za izradu utora za spojeve (tzv. Hoffmann – Schwable spoj), alat i pribor za okivanje i ustakljenje te potreban "know – how".

Holz Schiller GmbH, Pointenstrasse 24-28, D-94209
Regen, Njemačka, tel.: +49 99 21/9442-0,
fax: +49 99 21/8075-47
www.holz-schiller.de

Osoba za kontakt: Milan Radaković, Gračišče 3g,
6272 Gračišče, Slovenija, tel.: +386 5 657 2000,
fax: +386 5 657 2001, good.wood@siol.com

Izvor: Časopis DRVO
Autor: Radoslav Jeršić

TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO
TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO
Distribucija u pretplati na području Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi