Dokazivanje usklađenosti s ESG-om: prilika za ulaganje u građevinarstvo od 33,9 trilijuna dolara


Ipak, građevinski stručnjaci podcjenjuju važnost digitalnih rješenja za ESG certifikaciju jer samo trećina njih vidi prednosti, prema istraživanju tvrtke PlanRadar.

PlanRadar, vodeća platforma za digitalnu dokumentaciju, komunikaciju i izvješćivanje u građevinarstvu, upravljanju objektima i nekretninama, objavio je analizu o utjecaju digitalnih platformi na ESG due diligence. Glavni rezultat pokazuje da samo jedna trećina stručnjaka u građevinskoj industriji vjeruje da su digitalni alati korisni za upravljanje ESG certifikacijom [1], no kupci PlanRadara svjedoče o značajnim dobicima pri korištenju digitalnih alata, ističući priliku koju taj sektor tek treba iskoristiti.

Kako bi došle do ekoloških certifikata, tvrtke moraju primijeniti energetski učinkovite prakse, smanjiti emisije, učinkovito koristiti prirodne resurse, smanjiti proizvodnju otpada i očuvati prirodna staništa. Ključni uvid koji proizlazi iz istraživanja PlanRadara jest jaz u percepciji upotrebe digitalnih alata za postizanje usklađenosti s ekološkim propisima:

  • Analiza pokazuje da samo 60%1 profesionalaca u građevinskom sektoru prepoznaje korist smanjene upotrebe papira koje su digitalni alati omogućili. Međutim, među korisnicima PlanRadar-a, razumijevanje značajno raste na 90% [2].
  • Samo 34%1 profesionalaca u industriji vjeruje da ova IT rješenja doprinose smanjenju rasipanja materijala. Nasuprot tome, optimističnijih 60%2 korisnika PlanRadara izvješćuje o značajnim prednostima u minimiziranju prerade i očuvanju resursa korištenjem digitalnih platformi.

Nedavni podaci PwC-a predviđaju da će ulaganja u ESG porasti na 33,9 trilijuna dolara do 2026., pri čemu tri od pet institucionalnih ulagača izvješćuju o superiornim učincima ulaganja usklađenih s ESG-om u usporedbi s onima koji nisu ESG. Za građevinske tvrtke to se pretvara u rastuće tržište za projekte koji zadovoljavaju ESG standarde, čime se otvara značajan prostor za održivi rast.

Digitalne platforme kao što je PlanRadar pojednostavljuju put do usklađenosti s dokumentacijom, komunikacijom i izvješćivanjem koje besprijekorno integrira ESG prakse u građenje, nekretnine i poslove upravljanja objektima. Ključne značajke uključuju:

  • Prikupljanje ESG podataka: Detaljno bilježenje svake faze izgradnje s geo-označenim fotografskim dokazima za ESG i tehničku due diligence.
  • Automatizirano izvješćivanje: Pretvaranje podataka u sveobuhvatna izvješća za revizije, upravljanje dobavljačima, komunikaciju s klijentima i dokumentaciju.
  • Smanjenje otpada i prerade: Učinkovito dokumentiranje i praćenje za smanjenje prerade, štedeći vrijeme i resurse.
  • Smanjenje rizika: Brza procjena rizika i troškova, olakšavanje informiranog donošenja odluka za održive i energetski učinkovite prakse.
  • Sigurnost i kontrola kvalitete: Implementacija inspekcija, QR kodova i NFC oznaka za poboljšanje sigurnosti i kvalitete na gradilištu, što je privlačno investitorima.

Komentirajući nalaze i zašto je odabir pravog alata za posao toliko važan, Antonio Radovčić, regionalni direktor za Jugoistočnu Europu u PlanRadaru, dodaje: „Suprotno percepcijama sektora, digitalne platforme nude značajne prednosti u postizanju usklađenosti s ESG, kao što pokazuje ova analiza. Put do usklađenosti ne mora biti složen. Naša pomno razvijena digitalna platforma nudi korisničko iskustvo [3], omogućujući timovima da zabilježe i zabilježe svaku fazu izgradnje, pokazujući da su ESG i tehnička due diligence pomno praćeni. S velikom potražnjom i značajnim povratom ulaganja, prilika za građevinske tvrtke je jasna: uskladite prakse i projekte s ESG kriterijima kako biste postigli konkurentsku prednost.”

Bijela knjiga PlanRadara pruža vrijedne uvide u ESG Due Diligence kao jedan od koraka prema usklađenosti. Više možete pročitati ovdje.


[1] PlanRadar survey to industry professionals (1,355 professionals from construction and real estate industries from 19 countries, August 2023)

[2] PlanRadar survey to clients (2,471 PlanRadar users from 20 countries, February 2023)

[3] 75% of customers chose PlanRadar for ease of use – PlanRadar Customer Survey 2020

PLANRADAR d.o.o.
PLANRADAR d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi