Dnevni boravak je prostor u kojem se stvarno živi, to je središte kućnog života, mjesto preplitanja velikog broja funkcija: osim kao mjesto za druženje svih članova obitelji i prijatelja, može poslužiti i kao produžen dio za blagovanje i kao radni prostor, ali i kao prostor za čitanje, slušanje muzike i slično.

Treba paziti na usklađivanje svih navedenih funkcija te vizualno i psihološki stvoriti podjelu među njima.

Rasvjeta u prostoru

Rasvjeta je jako bitna, pogotovo podna, zidna i stolna dok centralna stropna rasvjeta i nije najvažnija.

U dijelu koji je namijenjen za čitanje, trebala bi postojati usmjerena svjetlost radi lakšeg čitanja.

Namještaj

Osnovni namještaj čini prostor za sjedenje i odmor, a na njega se nadovezuje klub stolić, audio –vizualna oprema, biblioteka, kolica, bar pokretni i ostalo po potrebi. Treba paziti maksimalno na udobnost i funkcionalnost. Garnitura za sjedenje uglavnom dominira prostorom, ostalo se nadovezuje uz nju.

U nekim stanovima otvorenog tipa miješaju se tri različite funkcije: kuhanje, blagovanje i odmor. Treba paziti na koji način će se funkcionalno razdvojiti. Funkcije se u prostoru mogu odvojiti na nekoliko načina: razlikom u nivou poda, raznim pregradama i slično.

Vrste materijala

Treba paziti na vrste materijala, bolje je koristiti prirodne materijale i paziti da se usklade boje, neka budu neagresivne i smirujuće. Podovi moraju biti otporni na habanje. Detaljima iste boje koja će dominirati prostorom mogu se naglasiti određeni elementi (jastučićima na garnituri za sjedenje, vezicama na zavjesama, vazama iste boje na policama…).

Kako smo rekli, to je prostor koji je središte kućnog života, treba odavati reprezentativni dojam, ali u isto vrijeme, treba biti i funkcionalan i ugodan za boravak.

Autor: Jadranka Barac

Jadranka Barac diplomirala je unutrašnje uređenje prostora 1998. godine i od tada radi u struci. Vlastitu firmu pod nazivom Intra muros d.o.o. za projektiranje i dizajn interijera otvara 2006. godine te u kratkom periodu realizira niz projekata u suradnji s pojedincima i poduzećima usko vezanim uz područje dizajna, arhitekture i građevine.

Ukoliko ne znate kako urediti vaš stan ili poslovni prostor obratite nam se s povjerenjem telefonski ili putem kontakt obrasca na dnu članka.

INTRA MUROS d.o.o.
INTRA MUROS d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi