Izgrađen kao posljednja zgrada u malom naselju Sveti Petar Orehovec, koji broji svega stotinjak stanovnika, dječji vrtić koji ima kapacitet za smještaj 60 djece važna je poveznica mjesnog središta i ruralnog krajolika. Također, tračak nade donosi podatak da su kapaciteti zgrade već u potpunosti rezervirani za najmlađe korisnike jer se mlade obitelji vraćaju živjeti u ruralna područja.

Smješten uz zavojitu lokalnu cestu, postavljanjem višekatnog uličnog kubusa pod kutom od 60 stupnjeva u odnosu na tlo, zajamčen je kontinuirani pogled duž spomenutog kubusa i to od središta naselja pa sve do vrha najvišeg brda Kalnika, koji je udaljen 8 kilometara. Zgrada je svojim položajem vidljiva sa šireg područja i time vizualno povezuje širu ruralnu zajednicu.

Forma višekatnog uličnog kubusa, postavljenog pod kutom od 60 stupnjeva na tlo temelja objekta, kao i upotreba "PREFA" šindre na njegovim zidnim i krovnim površinama, došla je kao počast malim tradicionalnim seoskim objektima koje su mještani sagradili kroz dugi niz stoljeća.

Mali seoski vinogradarski objekti, lokalno poznati pod nazivom „kleti“, bili su središnja mjesta okupljanja, druženja i čuvanja vina iz okolnih vinograda. Kako bi se očuvalo sjećanje i podigla svijest o važnosti obnove ruralnih područja, nije bilo bolje prilike nego omogućiti izgradnju vrtića sa svojom primarnom funkcijom ali i funkcijom razvoja društvenog života kraja. Zgrada u obliku kubusa obložena “PREFA” šindrom ima višestruku funkciju, služi kao prostor za stručne službe vrtića te kao izložbeni prostor i predavaonica za lokalnu zajednicu.

Odabir izdržljivog, sigurnog i provjerenog materijala, jedinstvenog za krov i zid u vidu "PREFA" šindre, nametnuo se kao jedino moguće rješenje, s obzirom da je namjera arhitektice bila svojom jednostavnošću osigurati trajnu i prepoznatljivu formu i ne pokušavati biti uljez u krajoliku. Namjera je bila da ovaj objekt postane nova središnja točka razvoja društvenog života u ruralnom području malog naselja, uz očuvanje sjećanja na prošlost kroz suvremenu reinterpretaciju tradicionalnog oblika gradnje kleti te korištenjem suvremenog materijala šindre "PREFA" koja osigurava minimalne troškove održavanja i trajnost za lokalnu zajednicu.

Arhitektica: Martina Kašik dipl.ing.arh.

Novi dječji vrtić u Sv. Petru Orehovcu, 30 km sjeverozapadno od Križevaca izvrstan je primjer obrade krova i fasade istom oblogom malog formata - Prefa aluminijska šindra 420x240 mm.

Informacije o projektu:

  • Građevina: Dječji vrtić Mali Petar
  • Lokacija: Sveti Petar Orehovac 63, 48267 Sv. Petar Orehovac
  • Investitor: Općina Sveti Petar Orehovac
  • Projektant/nadzor: Kašik doo Križevci, Marko Kašik, dipl.ing.građ.
  • Glavni izvođač: Radnik d.d. Križevci
  • Limarski radovi:M Line d.o.o. Križevci
  • Realizacija: 2021 godina
  • Ukupna površina: 235+180 m² (krov+fasada)
  • Vrsta pokrova: PREFA krovna šindra, boja 43 P.10 kameno siva

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi