Ovako kaže Wikipedija:

Drhtulja ili električna raža – Torpedinidae [lat.]

Drhtulje imaju električni organ (tzv.elektroplaks) koji se sastoji od mišića koji mogu proizvesti električne udare od 60 do 230 V i preko 30 A. Isti se koriste za lov, obranu i navigaciju, odnosno, orijentaciju u morskim dubinama.

Što je e-plax tehnologija?

S novom tehnologijom e-plax®, Büsscher & Hoffmann predstavlja proizvod koji po prvi put spaja funkcije brtvljenja, ispitivanja nepropusnosti i osiguranja kvalitete u jednom proizvodu – BÜSSCHER e-plax®.

Tehnologija e-plax® integrirana je na temelju poznatih KSK mreža. Sastoji se od visoko provodljivog sloja, pri čemu bitumenska ploča postaje ploča za detekciju brtvljenja, koja je osnova za ispitivanje nepropusnosti metodom iskrenja.

Büsscher e-plax® je patentirana elastomerna bitumenska samoljepljiva traka koja služi za direktno lijepljenje na termoizolaciju, a sadrži integriranu e-plax® tehnologiju za ispitivanje nepropusnosti pomoću metode iskrenja. Time Büsscher e-plax® nudi jedinstveni proizvod na svijetu u kojem su objedinjene čak dvije funkcije – funkcija izolacije i funkcija detekcije.

Kod krovova koji su izloženi atmosferskom starenju može se provesti mjerenje u svakom trenutku, i to u svrhu osiguranja kvalitete te smanjenja krovnih radova, preventivno u sklopu godišnjeg održavanja krova i, naravno, u slučaju štete. Tzv. metoda iskrenja ima 100% sposobnost detektiranja.

Što je točno metoda iskrenja?

Iz nastave fizike: kod beskontaktnog približavnja vodljivog tijela visokooonaponskom vodu, dolazi do napetosti tijekom udara. ovisno o jačini struje doći će do pojave iskrenja ili čak električnog luka.

Ovaj je princip posebno koristan kod ispitivanja propusnosti pomoću metode iskrenja. U Büsscher e-plax®-u je na donjoj strani upotrijebljena vodljiva e-plax®-tehnologija.

Kod metode iskrenja nosivi ispitivač proizvodi napon do 40 kW.

Pomoću priključene bakrene četkice vrši se premaz preko krovne izolacije, a u slučaju propuštanja dolazi do napetosti između otvora na bakrenoj četki do vodljive e-plax® – tehnologije. Kao posljedica navedenog postupka nastaje iskrenje. Na taj se način može točno detektirati i najmanje propuštanje.

Po završetku izolacijskih radova, jednostavno i brzo ispitivanje propusnosti služi za osiguranje kakvoće i smanjenje dodatnih krovopokrivačkih radova. Ovaj se postupak može ponoviti i nakon završetka svih ostalih građevinskih radova koji slijede i to bez velikih troškova. Na propusnost treba paziti od samog početka!

To je isto kao i kod ljudi: pravovremeni preventivni pregledi mogu ispraviti štete koje bi mogle nastati u godinama koje slijede. Ispitivanje propusnosti u redovnim vremenskim razmacima ili u kombinaciji s redovitim godišnjim održavanjem krova nudi udobnost i sigurnost. U slučaju oštećenja možete promptno reagirati i na taj način izbjeći skupe troškove saniranja posljedica šteta.

Precizni rezultati mjerenja i kod krovnih slojeva debljine i više od 15 mm (Büsscher e- plax® + 3 sloja Büsscher krovne izolacije). Počnimo već danas misliti na prekosutra!

Prednosti za građevinare, arhitekte, projektante, krovopokrivače

BÜSSCHER e-plax® se koristi kao konvencionalna hladna samoljepljiva traka od elastomernog bitumena kao prvi sloj i nudi dodatnu funkciju otkrivanja 100%-tne sigurnosti od samog početka.

  • Jednostavno postavljanje
  • Prilagođeno svim vrstama krovova
  • Bez potrebe za dodatnim mehaničkim učvršćivanjem i opterećenjem

1. podloga – npr. armirani beton
2. parna brana
3. toplinska izolacija
4. prvi sloj e-plax®
5. drugi sloj – krovna hidroizolacija
6. ispitivanje brtvljenja metodom iskrenja s ciljem osiguranja kvalitete

Uz način polaganja:

Büsscher e-plax® se u načelu postavlja poput uobičajenog prvog sloja krovne izolacije. Svojim jedinstvenim dizajnom, e-plax®- tehnologija predstavlja vezu koja osigurava čitavu površinu krova i ista se mora samo jednom povezati s uzemljenjem građevine. (Detalje o izvođenju radova vidi u e-plax®-uputama za postavljanje). Na taj način se kod krovova koji su izloženi atmosferskom starenju u svakome trenutku može pomoću metode iskrenja provesti ispitivanje propusnosti i eventualnog curenja…

Sve prednosti Büsscher samoljepljivih traka za hladno lijepljenje s Relax-Protect-System™
  • parcijalno lijepljenje sukladno ÖNORM-u
  • trenutno brtvljenje, čak i kod kasnijeg tretiranja spoja plamenom.
  • Smanjenje prijenosa topline od premaza toplinske barijere na krovnu membranu
  • Dvostruka sigurnost u spojevima, postignuta metodom hladnog lijepljenja uz tretiranje plamenom
  • Optimalna snaga hladnog lijepljenja i zavarivanja
BÜSSCHER HOFFMANN HIDROIZOLACIJSKI SISTEMI d.o.o.
BÜSSCHER HOFFMANN HIDROIZOLACIJSKI SISTEMI d.o.o.
Internet adresa

Prodaja preko veleprodajnih partnera na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području BiH.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi