Stariji i najprestižniji objekti mogu zadržati prvobitan izgled i nakon obnavljanja fasade

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Kontaktne fasade, koje bi u direktnom prijevodu europske oznake ETICS – External Thermal Insulation Composite System mogli zvati sastavljeni sistem toplinskih izoliranih fasada, su na ovim teritorijima među najraširenijima izvedbama toplotne zaštite vanjskih zidova naročito pri stambenoj gradnji. Ožbukane vanjske površine daju objektu kako moderan tako i tradicionalan izgled.

S reljefnim dodacima, izrađenim od ekstrudiranog polistirena, može se izvesti razgibana fasadna površina; a s bogatim izborom granulacija završnih žbuka te kombinacijama boja svaki je put dana mogućnost unikatnog izgleda objekta. I starije monumentalne fasade prestižnih zgrada u gradskim jezgrama kvalitetno se saniraju i adaptiraju te toplinski izoliraju s pomoću reljefno oblikovanih toplotnih izolacija XPS te tako održavaju pozitivne energetske tokove na fasadi, kao što su ih predvidjeli priznati majstori arhitekture.

FIBRANxps u sistemu ožbukanih fasada

Fasadne toplinske izolacijske ploče FIBRANxps ETICS imaju posebno prilagođene tehničke karakteristike za fasadni sistem sa žbukom.":https://fibran.hr/rjesenja/fasade/etics/ . Tako je FIBRANxps ETICS jedna od rijetkih XPS izolacija, koja je sastavni dio ETICS fasadnih sistema sa potrebnim europskim tehničkim odobrenjem.

Površina fasadne izolacije FIBRANxps ETICS je vodoodbojna, to je velika prednost. Zatvorene ćelije izolacijske pjene garantiraju trajne građevinsko fizikalne karakteristike izolaciji i u vlažnoj okolini. Stijene ćelija fasadne su iznimno tanke, tako da toplinski izolacijski sloj ožbukanih fasada garantira uravnoteženu paro propusnost. Rubovi ploča su na preklop – u obliku slova »L«, koji spriječavaju toplotne mostove i garantiraju ravnomjernu zrakotjesnost izolacijskog omotača.

Površinsko otvorene mikropore fasadnih izolacija FIBRANxps ETICS ključne su za izvrsno prijanjanje sa žbukama, građevinskim ljepilima i betonom (slijepa toplotna izolacijska oplata pri elementima, koji su inače toplotni most, kao što su nadvoji, protu-potresne konstrukcije, rubovi ploča, strop nad negrijanim prostorom…). Reljefno oblikovana površina fasadnih izolacija omogućava dodatnu površinsku posmičnu nosivost za teške slojeve žbuke kao i u primjeru oblaganja fasade s kamenim pločama ili drugima težim elementima.

Tvrde toplotne izolacijske fasadne ploče FIBRANxps ETICS su iznimno dobra nosiva podloga za zahtjevne djelove fasada – fasadne cokle , strehe, pa i prozorske špalete, balkone, stupove te druge izložene elemente omotača zgrade. Požarna otpornost fasadnog sistema s FIBRANxps ETICS B-s1, d0 postignuta je po standardu EN 13501-1. FIBRANxps fasada u smislu požarne sigurnosti zadovoljava zahtjevima za postignuće tehničke suglasnosti po ETAG 004. Fasada sa toplinskom izolacijom FIBRANxps je potpuno otporna na smrzavanje.

Obloga krovne strehe sa pločama FIBRANxps ETICS

Toplotna izolacija cokla fasade

Toplotna izolacija FIBRANxps ETICS po obodu prozorskih ili vratnih otvora smanjuje ili eliminira toplotne mostove

Kontaktni fasadni sistemi ETICS imaju precizno određena pravila za izvedbu, koje je potrebno poštivati za konačan izgled, trajnost i funkcionalnost fasade. XPS ploče pričvršćuje se sa sidrama- 4 sidra na ploču. Fasadne površine, koje nisu zaštićene strehama (građevine s ravnima krovovima) te fasadne površine, koje su više izložene mehaničkim oštećenjima i oštećenjima zbog utjecaja atmosferskih voda, obavezno zaštitimo sa pločama XPS u fasadnom sistemu. Fasadni sistem sa FIBRANxps pločama zbog specifičnih tehničkih karakteristika materijala štiti u okolini, gdje drugi toplinski izolacijski materijali odustaju.

Izvor: FIBRAN d.o.o.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi