Hibiskus (Hibiscus syriacus) je listopadni ukrasni grm egzotične ljepote.

Porijeklom iz Azije, koristio se kao biljni lijek u pučkoj medicini. Sušeni listovi i cvjetovi koriste za liječenje različitih vrsta bolesti.

Čaj hibiskusa je krasne crvene boje, slatkastog i pomalo trpkog okusa.

Izgled biljke

Naraste između 2 i 3.5 m. Listovi su ovalni, zelene boje.

Cvjetovi su pojedinačni, a pojavljuju se u nijansama plave, crvene, ružičaste i bijele boje. Hibiskus cvate od sredine proljeća do jeseni.

Ljekovita svojstva

Listovi se koriste kao diuretik, ekspektorans i stomahik. Cvjetovi se koriste u liječenju svraba i drugih kožnih bolesti, vrtoglavice i nadutosti.

Čaj hibiskusa učinkovit je u liječenju visokog krvnog tlaka. Novija medicinska istraživanja pokazuju kako čaj hibiskusa snižava krvni tlak i razinu kolesterola, te se može koristiti za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Hibiskus je bogat antioksidansima. Njihova se uloga očituje kroz usporavanje starenja, a osim toga, sudjeluju i u borbi protiv tumora te očnih bolesti.

Također, u hibiskusu je prisutna velika količina vitamina i minerala koji ubrzavaju oporavak imunološkog sustava nakon prehlade. Ispijanjem čaja od hibiskusa može se ubrzati gubitak težine jer smanjuje osjećaj gladi.

Zbog svojeg slatkog okusa, može poslužiti kao alternativa za slatka pića. Nije preporučljivo koristiti za vrijeme trudnoće i laktacije.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi