Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je sukulent niskog rasta. Podrijetlom je iz Europe. U srednjem vijeku se uzgajala na krovu kuća jer se smatralo da štiti od vatre i groma.

Zbog svojih ljekovitih svojstava, koristila se i u pučkoj medicini. Danas ju susrećemo kao ukrasnu biljku, na primjer, u kamenjarima.

Podnosi sušu i visoke temperature. Može rasti na zidovima, krovovima, između kamenja, na različitim vrstama tla te se može uzgajati u posudama.

Postiže visinu do 3 cm. Listovi su debeli i mesnati, formirani u rozetu. Vrhovi listova mogu biti ljubičaste boje. Postoji nekoliko varijeteta čuvarkuće, pa boje listova mogu varirati od crvene do ljubičaste.

Zvjezdasti cvjetovi se pojavljuju na cvjetnoj drški. Pojavljuju se u ljeto te su ljubičasto-roze ili crvene boje.

Ljekovita svojstva

Čuvarkuća se kroz povijest koristila zbog svojeg proutuupalnog i diuretskog djelovanja. Bila je cijenjena u liječenju bolesti uha, gubitku sluha i ozljedama bubnjića.

List čuvarkuće se iscijedi na vatu koja se smjesti na otvor uha i ostavi da djeluje par sati. S vremenom, bol bi trebala se smanjiti i u konačnici, prestati.

Danas se čuvarkuća koristi kao čaj, ulje, tinktura, oblozi i sok iz svježih listova.

Sok listova čuvarkuće koristi se kod bronhitisa, upale grla, infekcije usta i maligne bolesti usta. Pomaže u liječenju bolesti, smiruje i stabilizira živčani sustav te poboljšava našu sposobnost za rad.

Djelotvorna je i kombinacija soka čuvarkuće i meda. Njezina primjena moguća je kod većeg broja zdravstvenih problema. Koristi se kod tegoba s jajnika, maternice, želudca, štitnjače.

Recept za lijek od čuvarkuće i meda

U blenderu usitniti 300 g listova čuvarkuće i dodati 500 g domaćeg meda. Mješavinu uliti u staklenu posudu s poklopcem, koju treba omotati aluminijskom folijom i smjestiti u hladnjak.

Kao lijek, uzima se jedna jušna žlica ove mješavine na prazan želudac svakog jutra. Pola sata nakon primjene, ne smije se ništa jesti niti piti.

Najbitnija odlika ovog prirodnog lijeka je detoksikacija i čišćenje tijela od nakupljenih toksina. Također, lijek se koristi i za ubrzavanje metabolizma i poticanje probave.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi