Unutrašnjost crkve sv. Marije Magdalene.

Sunja je naselje i općinsko središte jugoistočno od Siska i Petrinje. Prije provale Osmanlija u XVI. stoljeću Sunja se nalazila u sastavu župe Greda i bila je u posjedu bana Petra Keglevića. Nakon oslobođenja od Osmanlija potkraj XVII. stoljeća razvijala se kao trgovište.

Godine 1716. utemeljena je župa, a 1825. posvećena je nova župna crkva sv. Marije Magdalene. Njezina gradnja započela je godinu ranije, no prema nekim izvorima početak gradnje seže čak u 1748. godinu.

Crkva, građena u stilu kasnobarokne sakralne arhitekture, jednobrodna je građevina pravokutnog tlocrta s užim zaobljenim svetištem i zvonikom iznad glavnog pročelja građe nadsvođena češkim svodovima. Tijekom Domovinskog rata pretrpjela je znatna oštećenja.

ODABIR RJEŠENJA ZA SANACIJU

Degradacija materijala uzrokovana vlagom manifestirala se ljuštenjem i otpadanjem završnih slojeva žbuke i boje sa zidova. Izvođač radova u suradnji s Odjelom tehnike Mapei Croatia predložio je sanaciju zidova isušujućim žbukama na bazi prirodnog vapna i ekopucolana iz linije Mape-Antique.

Predloženo i, u konačnici, izvedeno rješenje sastojalo se od temeljnog sloja MAPE-ANTIQUE RINZAFFO nanesenog ručno u prosječnoj debljini 5 mm, sloja isušujuće žbuke MAPE-ANTIQUE MC MACCHINA u debljini 2 cm i završnog sloja fine žbuke MAPE-ANTIQUE FC.


Oštećenja na unutarnjim i vanjskim zidovima.

PRIPREMA PODLOGE I PRVI SLOJEVI

Sanacija je započela pripremom podloge, što je preduvjet za kvalitetno izvođenje sanacije. Najprije su mehanički uklonjeni svi dijelovi stare žbuke sve do opeke kojom su građeni zidovi crkve, potom su očišćene sljubnice te na kraju oprane površine kako bi se uklonila sva prašina i nečistoće.

Tako pripremljena, očišćena podloga zidova saturirana je vodom, pa se moglo pristupiti sanaciji zidova primjenom sustava isušujuće žbuke. Saturiranje podloge bitna je stavka u pripremi površine za nanošenje žbuke kako podloga ne bi upila vodu iz materijala koji se nanosi i time utjecala na prionjivost i kvalitetu nanesenog materijala.

Prva faza u sustavu isušujuće žbuke je MAPE-ANTIQUE RINZAFFO – temeljni sloj, tzv. špric na bazi ekopucolana i vapna. Nanesen je ručno po cijeloj površini u prosječnoj debljini 5 mm.


Nanesen temeljni sloj žbuke – MAPE-ANTIQUE RINZAFFO.

Temeljni sloj ima dva zadatka u sustavu; prvi je blokiranje soli koje su prisutne u zidovima, a drugi osiguranje odlične prionjivosti sljedećih slojeva sustava. Potom je na temeljni sloj nanesena isušujuća žbuka MAPE-ANTIQUE MC MACCHINA.

Žbuka je nanesena strojno te poravnata letvom bez zaglađivanja kako se ne bi poremetila makroporozna struktura žbuke. Isušujuća žbuka svojom makroporoznom strukturom osigurava visoku paropropusnost i prirodno isušivanje vlage iz zidova te u svojim makroporama omogućava da se proces iscvjetavanja odvija u strukturi žbuke bez da se manifestira na površini.


Isušujuća žbuka MAPE-ANTIQUE MC MACCHINA na zidovima i stupovima crkve.

NANOŠENJE ZAVRŠNIH SLOJEVA

Na dijelovima zidova na kojima nije bilo visoke prisutnosti vlage nanesena je visokoparopropusna žbuka na bazi prirodnog vapna i ekopucolana MAPE-ANTIQUE INTONACO NHL. Završni sloj sustava isušujuće žbuke bio je završna fina žbuka na bazi prirodnog vapna i ekopucolana MAPE-ANTIQUE FC.

Nanošenjem završne fine žbuke u dva sloja ukupne debljine 2 mm osigurana je paropropusnost sustava te dobiven gladak i ujednačen završni izgled. Sanacijom zidova crkve sv. Marije Magdalene u Sunji osigurana je paropropusnost zidova, a kompatibilnost nanesenih sanacijskih materijala s osnovnom konstrukcijom garantira dugotrajnost i postojanost u narednim godinama.

TEHNIČKI PODACI

  • Crkva sv. Marije Magdalene, Sunja
  • Vrijeme izvođenja radova: studeni – prosinac 2018. godine
  • Investitor: Sisačka nadbiskupija, župa Sv. Marije Magdalene
  • Nadzor: Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel, Sisak
  • Izvođač: Veselčić gradnja d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinator: Marko Iveković, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

  • Sanacija zidova: Mape-Antique FC Civile, Mape-Antique Intonaco NHL, Mape-Antique MC Macchina, Mape-Antique Rinzaffo

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi