Crkva svetog Franje Ksaverskog barokna je hodočasnička crkva s kalvarijom i križnim putem koja se nalazi u sklopu istoimenog samostana. Smještena je na Ksaveru, na sjevernom izlazu iz grada prema Medvednici. Perivoj sv. Franje Ksaverskog jedan je od najstarijih objekata parkovne arhitekture u Zagrebu čiji počeci sežu u 17. stoljeće.

Gradnja crkve koja je započela 1748. godine nešto sjevernije od stare kapele za vrijeme biskupa Jurja Branjuga trajala je četiri godine. To je manja jednobrodna longitudinalna građevina s kupolom nad svetištem karakterističnom za hodočasničke crkve djelomično obnovljena krajem 19. stoljeća.

Samostan sv. Franje Ksaverskog glavni je samostan Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša u Hrvatskoj. U njemu je provincijalovo sjedište te odgojni zavod redovničkih gimnazijalaca i studenata. Samostan ima knjižnicu s oko 14 000 naslova i zbirku slika Zlatka Šulentića.

Župna crkva sv. Franje Ksaverskog pretrpjela je znatna oštećenja u zagrebačkom potresu 2020. godine, koja su se dodatno proširila nakon potresa u Petrinji krajem iste godine. Nakon toga crkva je zatvorena zbog opasnosti za korisnike. Projekt sanacije odrađen je u vrlo kratkom roku, a odabrani izvođači ubrzo su nakon izrade projekta krenuli s radovima.

Izvođenje FRCM sustava – polaganje tkanine MAPEWRAP C UNI-AX 600 na izvedeni sloj duktilnog bescementnog morta PLANITOP HDM RESTAURO

Radovi sanacije i ojačanja

Nakon osiguranja opasnih i nestabilnih pozicija započelo se s uklanjanjem degradiranih dijelova, čišćenjem i konsolidacijom zidova. Za konsolidaciju korišten je mort za obnovu sljubnica MAPE-ANTIQUE ALLETTAMENTO te vezivo s punilom za konsolidacijsko injektiranje MAPEANTIQUE I-15, bescementni materijali na osnovi prirodnog hidrauličkog vapna i ekopucolana, otporni na soli.

Nakon pravilno pripremljene podloge uslijedili su radovi na ojačanju. S obzirom na to da je opeka, osnovni materijal kojim je crkva građena, na pojedinim dijelovima zidova i svodova bila lošije kvalitete, s ciljem poboljšanja prionjivosti sustava ojačanja na podlogu najprije je nanesen temeljni premaz PRIMER 3296.

Nanošenje drugog sloja epoksidne smole MAPEWRAP 31

Na crkvi je projektirano i izvedeno nekoliko tehnika ojačanja konstrukcije. Tako je na gornjem dijelu zidova izveden nov AB horizontalni serklaž koji je ankeriran u zidove. Čelični ankeri ugrađivani su na mjestima pukotina te na mjestima povezivanja okomitih zidova. Injektiranje ankera izvedeno je postupno, cementnom smjesom STABILCEM pod tlakom 1 – 1,5 bara.

Nakon toga ugrađena je i čelična konstrukcija kojom je ojačan zabatni zid s unutarnje strane crkve. FRP SUSTAV Osim gore spomenutih metoda na crkvi su korištene i dvije suvremene tehnike ojačanja konstrukcija – FRCM i FRP sustavi. Projektom je predviđen FRP sustav od karbonske tkanine MAPEWRAP C UNI-AX 600 u dvije širine tkanina, 20 i 40 cm.

Ugradnja sidara i detalj izvedene „lepeze“

FRP sustavi zahtijevaju kvalitetno pripremljenu i ravnu podlogu, pa je zato prije lijepljenja FRP tkanine izveden sloj duktilnog bescementnog morta PLANITOP HDM RESTAURO. Tkanine su položene tzv. suhim postupkom. Na podlogu je najprije nanesen epoksidni temeljni premaz MAPEWRAP PRIMER 1, a potom sloj dvokomponentnog epoksidnog morta MAPEWRAP 11. Uslijedilo je nanošenje prvog sloja epoksidne impregnacijske smole MAPEWRAP 31 na koji je položena tkanina MAPEWRAP C UNI-AX 600.

Na tkaninu je nanesen drugi sloj MAPEWRAP-a 31, nakon čega je uslijedio i zadnji korak, posip kvarcnim pijeskom QUARTZ 1,2 radi osiguranja prionjivosti narednih slojeva. FRP sustav ojačanja izveden je s donje strane lukova i na svodovima. FRCM SUSTAV Drugi projektirani sustav bio je FRCM sustav ojačanja karbonskom mrežom MAPEGRID C170.

Ovaj sustav izveden je na dobro pripremljenu podlogu tretiranu temeljnim premazom PRIMER 3296 na zidovima na lokalnim pozicijama i na gornjoj strani svodova prema projektu konstrukcije. Nakon sazrijevanja izvedenog FRCM sustava ugrađena su i FRP karbonska sidra MAPEWRAP C FIOCCO promjera 10 mm. Sidra, odnosno užad od karbonskih vlakana prvo su pripremljena na potrebnu duljinu štapnog dijela sa slobodnim krajem.

Izvedena sidra na svodu crkve

Štapni dio izrađen je pomoću epoksidne smole MAPEWRAP 31 i ugrađen u prethodno izbušenu i ispuhanu rupu promjera 16 mm kemijskim sredstvom za sidrenje MAPEFIX VE SF. Slobodni dio užadi izveden je u tzv. „lepezu“ po FRCM sustavu epoksidnom smolom MAPEWRAP 31 te je posut kvarcnim pijeskom radi prionjivosti završnih slojeva. Nakon ugradnje sidara konstruktivni dio radova završen je.

Na sustave ojačanja izvedeni su završni slojevi žbuke i boje čime je završena cjelokupna obnova crkve. Ova obnova dobar je primjer kombinacije različitih sustava ojačanja, gdje se od svakog sustava koriste njegove najbolje karakteristike kako bi se osigurala potresna otpornost. U narednim godinama slijede nam sanacije velikog broja građevina čijoj bi obnovi trebalo pristupiti na sličan način.

TEHNIČKI PODACI

  • Crkva sv. Franje Ksaverskog, Zagreb
  • Vrijeme izvođenja radova: listopad 2021. – travanj 2022. godine
  • Investitor: Župa sv. Franje Ksaverskog, Zagreb
  • Projektant: Intrados projekt d.o.o., Zagreb
  • Nadzor: Intrados projekt d.o.o., Zagreb
  • Glavni izvođač radova: Graditelj svratišta d.o.o., Zagreb
  • Izvođač ojačanja: Veselčić d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinator: Marko Iveković, mag. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

  • Sanacija i ojačanje: Mape- Antique Allettamento, Primer 3296, Stabilcem, Mape-Antique I-15, Planitop HDM Restauro, Mapegrid C170, Mapewrap C UNIAX 600, Mapewrap C Fiocco, Mapewrap Primer 1, Mapewrap 11, Mapewrap 31, Quartz 1,2, Mapefix VE SF

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi