Kako bi produžili vijek trajanja tkaninama koje imate u kući ili stanu trebate ih redovito održavati i čistiti. Preporučuje se da tkanine čistite usisivačem ili iz njih istresete prašinu barem jednom tjedno. Imajte na umu da zbog prljavštine i prašine može doći do trajnog oštećenje materijala.

Želite li dodatnu zaštitu kod novih tkanina možete nakon čišćenja upotrijebiti i sredstvo za odbijanje prljavštine u spreju. Također, naslone stolica, fotelje ili sofe možete sačuvati zaštitnim navlakama. Te navlake često nisu predviđene za strojno pranje, već ih treba oprati ručno u toploj vodi, koristeći neko blago sredstvo za pranje. Nemojte zapostaviti zastore jer i oni zahtijevaju redovito pranje i čišćenje. Teže tkanine najčešće se nose na kemijsko čišćenje, dok je zastore s lakšim tkaninama najbolje najprije dobro istresti kako bi se riješili prašine, zatim ih treba desetak minuta namočiti u hladnu vodu sa sredstvom za pranje koje koristite, oprati u mlakoj vodi i staviti da se suše.

Imate li novi sag ili tepih potrebno ga je čistiti četkom, a tek kasnije i usisivačem. Nakon određenog vremena najbolje je da ga očistite pjenom za čišćenje sagova. Tkanine koje se ne mogu prati morate obavezno čistiti kemijski.

Imate li problem s mrljama na tkaninama najbolje je da ih očistite što prije, ako je moguće prije nego prljavština uspije ući u tkanje. Čistite tkaninu tako da mrlju brišete ili stružete od rubova prema unutra kako se ne bi proširila. Radi li se o masnoj mrlji upotrijebite upijajući materijal, na primjer, dječji puder. Ostavite ga da djeluje pola sata i nakon toga ga iščetkajte ili usisajte. Dječji puder koristan je i za mrlje na tapetama, dovoljno ga je malo natapkati na komadić vate. Muče li vas mrlje od kemijskih olovaka ili flomastera rješenje je aceton ili tekućina za čišćenje mrlja. Način održavanja ovisi o materijalu tkanine i zato se prije čišćenja dobro raspitajte o najboljem rješenju, a koristite li kemijska sredstva obavezno se pridržavajte uputa o upotrebi.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi