Često pitanje je cijena uređenja vrta. Promatrajući uređene vrtove, nameće se pitanje: Pa koliko to uopće dođe!? Iz iskustva mogu reći, da je vrlo skupo, čak i do 300 €/m2, ali to nije pravilo, zapravo vrlo često je potpuno suprotno.

Da bi smo realno procijenili financijsku visinu ulaganja, potrebno je osim veličine, odrediti i tip vrta. Opisat ću nekoliko osnovnih tipova vrta.

Najljepši vrtovi svijeta, ne koštaju praktično ništa. U njima se nalazi par starih stabala, nekoliko stijena, mahovina, pokoja penjačica, jednostavno opločena staza, malo jezero, drvena ili ožbukana ograda, obična klupa, posuti drobljenac.

Stvar je u tome, da su nabrojani elementi u fantastičnoj kompoziciji, zrače mir.

Ili na primjer u "Zapadnjačkom stilu" Voćke, rub i opločenje od stare cigle, običan livadski travnjak, lončanice, cvjetne gredice, pravilno porezana živica, površina posuta korom drveta ili oblutkom, penjačica na drvenoj pergoli, stol i stolice, vrtni ukrasi od starih kanti i dr. jednostavna drvena ograda, put posut sitnim kamenčićima. Prostor koji istovremeno odiše trudom i užitkom.

Ako malo bolje pogledate u svoj vrt, postoji velika vjerojatnost, pod uvjetom da niste uselili u novo izgrađenu kuću, da to sve, ili dobar dio navedenog već imate, ako je tako i ako je kompozicija donekle skladna, (nije nužno da je fantastična), sa skromnim financijskim sredstvima i puno truda, možete postići ugodno iznenađujući rezultat.

Ali ako Vam se dopada potpuno nešto treće, želite promjenu, npr. Premijerni prostor: Tikova drvena terasa, slap koji izvire iz kamenog zida, inox, spektakularan roštilj, led podna i zidna rasvjeta, nivo vode u razini opločenja, kameni pod, skupocjeni vrtni namještaj, baldahin, baklje, palme, bambus i sl. slažem se s' Vama i meni se takvo nešto dopada. Cijenu uređenja, za ovakav tip vrta prema skici, nije teško odrediti, a u pravilu je visoka.

Ili možda želite nešto što niste u stanju precizno opisati, niti ste to već negdje vidjeli, već "zvoni" duboko u dijelu Vaše osobnosti. Znate šta ne želite, ali ne možete jasno opisati vlastite vizije i osjećaje. U tom slučaju idejno rješenje radim prema financijskom okviru, koji unaprijed zadaje naručitelj.

Budući je vrt prostor koji se nadovezuje i na unutarnji dio kuće, važno je da svojom formom, stilom i visinom financijskih ulaganja, ne odudara od objekta. Pod pretpostavkom da ste lokaciju i izgled objekta birali i da ste u konačnici zadovoljni izborom. Stil ste definirali izgledom objekta i djelomično okolnom arhitekturom. Financijska vrijednost objekta, određuje realnu visinu planiranih ulaganja u uređenje vrta. Cijena se prema mojem iskustvu kreće od 8 do 12% ukupne vrijednosti nekretnine.

No' svaki je objekat s' vrtom, svijet za sebe i na kraju je nemoguće točno odrediti njegovu materijalnu vrijednost. Osim u slučajevima daljnje prodaje nekretnine.

Vrt je dio cjeline, pa međusobnim odnosom utječe na karakter objekta i okolinu, te kao takvog, ne možemo ga parcijalno promatrati. U duhovnom smislu, njegova je vrijednost neprocjenjiva.

Dio cijena proizvoda i usluga koje su predmet čestih upita:

 • Drvena terasa egzote, rad i materijal od cca 110 (ostale egzote) do 250 €/m2 (tikovina)
 • Priprema iskop odvoz i navoz terena cca 15 do 25 €/m2.
 • Cijena opločnika koji se najčešće ugrađuju od cca 15 do 20 €/m2.
 • Usluga postave opločnika od cca 10 do 20 €/m2, ovisno o zahtjevanosti površine.
 • Rubni kamen cca 5 €/m2, postava rubnog kamena cca 75% cijene postave opločnika.
 • Granitna kocka cca 35 €/m2.
 • Postava granitne kocke cca 20 do 25 €/m2.
 • Travni tepih, (ovisi o debljini travnog busena) rad i materijal od 10 do 15 €/m2.
 • Automatsko zalijevanje za npr. 200 m2 od 2.000€ do 3.000€.
 • Zidani roštilj od cca 2.500€ do 7.500€.
 • Sjenica od cca 3.000€ do 8.000€.
 • Preljevni bazen do 24 m2, monolitne betonske konstrukcije, izveden u staklu cca 25.000 €/komplet.

Izvor: ČISTIMIR d.o.o.

ČISTIMIR d.o.o.
ČISTIMIR d.o.o.
Prodaja na području cijele Hrvatske, BIH, Srbije i EU s rokom isporuke od 5 do 10 dana.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi