Češnjak je biljka uvijek prisutna u domaćinstvima, pogotovo tamo gdje možemo održavati povrtnjak. Neizostavan je začin i namirnica u kuhinji, dobar je i blagotvoran za naše zdravlje, ali i nešto na što bi trebali početi sve više računati u ulozi prirodnog insekticida.

Iako su iz narodne mudrosti blagodati i uloga češnjaka već dobro poznati, zanimljivo je za primijetiti kako je uloga češnjaka kao sastojka u pripravcima za suzbijanje insekata postala u istraživačkim krugovima aktualna tek početkom trećeg milenija. Naime, istraživanja su pokazala kako je češnjak moćno prirodno sredstvo protiv insekata. Češnjak je tako omraženi protivnik letećih i puzećih insekata, pogotovo komaraca.

Neki od jednostavnih načina za odbijanje insekata češnjakom, a pogotovo komaraca je da ga jednostavno češće jedete. Također ga možete posaditi i držati u teglicama u kući, na prozorima ili u vrtu među ostalim povrćem. Ako nemate vrt ili ga ne možete posaditi, dobra vijest je da češnjak kada se pripravi kao otopina i pošprica na bilje (poput bilja što ga držite u kući) traje i štiti vrlo dugo. Ako je i vama samima mrzak miris češnjaka, znajte da ako tretirate kućno bilje njime, biljke će u zamjenu štititi i vas.

Primjer smjese češnjaka kojim možete špricati bilje protiv nametnika je da izmiskate režnjeve pet češanja češnjaka srednje veličine te ga dodate u pola litre vode. Nakon što smjesa odstoji barem šest sati, možete je razrijediti u četiri litre vode i odmah koristiti.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi