Kada govorimo o toplinskoj izolaciji i gubitcima topline, preko vanjskih zidova objekta „izgubimo" znatne količine utrošene energije, što za grijanje, što za hlađenje. Ako uzmemo u obzir da u Hrvatskoj oko 70 % stambenog fonda nema ugrađenu nikakvu toplinsku izolaciju, ili je ona zanemariva, onda je jasno zašto u zgradarstvu imamo velike gubitke energije (cca 40% utrošene energije odnosi se na grijanje ili hlađenje višestambenih zgrada i obiteljskih kuća).

U današnje vrijeme klimatskih ekstrema, uloga fasade nije više samo estetskog karaktera, već i da osigura zašititu objekta, te pruži ugodniji i zdraviji boravak krajnjim korisnicima.

Kao odgovor na navedene probleme velikog utroška energije, tvrtka Cemix Croatia proizvodi certificirane fasadne sustave dokazane kvalitete, te na iste daje garanciju kvalitete, ovisno o sustavu, od 8 do 12 godina.

Cemix Thermosystem

Odlikuje ga jednostavna i brza ugradnja, te je najekonomičnije rješenje za smanjenje troškova grijanja i hlađenja. Garancija na ovaj sustav daje se u periodu od 8 godina. Predstavlja najbolji omjer cijene i kvalitete.

Ovaj sustav certificiran je prema ETAG 004 sa sljedećim materijalima (Europske smjernice za tehničko dopuštenje):

 • Ploče toplinske izolacije na bazi ekspandiranog polistirena (EPS) lijepe se s mortom Styrokleber, potrošnja za lijepljenje iznosi cca. 6 kg/m2.
 • Armaturni sloj izvodi se s mortom za armiranje Klebespachtel.

Ove mortove za lijepljenje i armiranje odlikuje visoka fleksibilnosti i paropropusnost, te su certificirani prema ETAG 004.

 • Cemix Thermosystem certificiran je s alkalno postojanom staklenom mrežicom Primafas 160, čija je uloga sprečavanje pojave pukotina zbog pojave mehaničkih naprezanja, kao i naprezanja uslijed djelovanja okoliša.
 • Dodatno mehaničko pričvršćivanje sustava vrši se sa pričvrsnicama EJOT ejotherm H3, s plastičnim trnom, čija je uloga da preuzmu vlačno naprezanje od djelovanja vjetra.
 • Prije nanošenja završno dekorativne žbuke, podlogu je potrebno pripremiti predpremazom Putzgrund, kako bi se ujednačila upojnost podloge.

Završno dekorativna žbuka ima ulogu da zaštiti cijeli sustav od agresivnog utjecaja okoliša, a pri tome daje i prijeko potrebnu estetsku notu objektu.

 • Ovaj sustav certificiran je s akrilatnim i silikonskim žbukama. Akrilatne žbuke StrukturOLA Primo i StrukturOLA Dekor, odlikuju se odličnom vodoodbojnosti i obradivosti, te nešto većim izborom kada su tamniji tonovi u pitanju. Silikonske žbuke SiliconOLA Primo i SiliconOLA Extra pružaju iznimnu vodoobojnosti i odličnu paropropusnost.

Cemix Thermosystem Mineral P

Sustav s pločama mineralne vune odlikuje visoka paropropusnost, te odlična toplinska i zvučna izolacija, a zbog svoje negorivosti sustav s izolacijskim pločama mineralne vune prikladni su i za visoke zgrade (h>22 m). Ovaj sustav predstavlja siguran odabir za sve skupine objekata.

Ovaj sustav certificiran je prema ETAG 004 sa sljedećim materijalima (Europske smjernice za tehničko dopuštenje):

 • Ploče mineralne vune spadaju u najvišu kategoriju negorivosti A1 i pružaju najvišu razinu sigurnosti objekata po pitanju vatrootpornosti.
 • Ploče mineralne vune lijepe se s mortom Thermofix K, koji je posebno prilagođen za ovu vrstu izolacijskih ploča.
 • Armaturni sloj izvodi se s mortom za lijepljenje i armaturni sloj Thermofix S, koji je posebno prilagođen za ploče mineralne vune, kako bi osigurao potrebnu paropropusnost sustava. Mort je oplemenjen mikrovlaknima, te ga odlikuje odlična elastičnost, koja je vrlo bitna pri higro-termičkim naprezanjima u armaturnom sloju.

Ove mortove za lijepljenje i armiranje mineralne vune odlikuje visoka fleksibilnosti i paropropusnost, te su certificirani prema ETAG 004.

 • Cemix Thermosystem Mineral P certificiran je s alkalno postojanom staklenom mrežicom Primafas 160, čija je uloga sprečavanje pojave pukotina zbog pojave mehaničkih naprezanja, kao i naprezanja uslijed djelovanja okoliša.
 • Dodatno mehaničko pričvršćivanje sustava vrši se sa pričvrsnicama EJOT H1 Eco, s čeličnim trnom. Važno je napomenuti da uloga pričvrsnice nije da preuzme težinu sustava već da preuzmu vlačno naprezanje od djelovanja vjetra.
 • Impregniranje površine prije nanošenja završno dekorativne žbuke, vrši se predpremazom Putzgrund, kako bi se ujednačila upojnost podloge.

Kao i kod sustava s EPS-om, završno dekorativna žbuka ima ulogu da zaštiti cijeli sustav od agresivnog utjecaja okoliša, a pri tome daje i prijeko potrebnu estetsku notu objektu.

 • I ovaj sustav certificiran je s akrilatnim i silikonskim žbukama. Akrilatne žbuke StrukturOLA Primo i StrukturOLA Dekor, odlikuju se odličnom vodoodbojnosti i obradivosti, te nešto većim izborom kada su tamniji tonovi u pitanju. Silikonske žbuke SiliconOLA Primo i SiliconOLA Extra pružaju iznimnu vodoobojnosti i odličnu paropropusnost.

U pravilu na sustav s mineralnom vunom aplicira se silikonska žbuka, kako bi se iskoristila njezina odlična paropropusnost, koja je bitna kod paropropusnih sustava.

CEMIX CROATIA d.o.o.
CEMIX CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi