Hipotireoza je stanje u kojem se pojavljuje smanjeno izlučivanje hormona tiroksina iz štitnjače. Ako se ne liječi, može doći do bolova u zglobovima, pretilosti i srčanih oboljenja, kao i neplodnosti.

Biljni čajevi mogu ublažiti neke od simptoma koji su povezani s ovim stanjem. Simptomi se razvijaju godinama, a oni mogu uključiti: zatvor, umor, bolne mišiće, depresiju, osjetljivost na hladnoću. Hashimoto tireoiditis jest kronična upala štitnjače te je jedan od glavnih uzročnika hipotireoze.

Čaj od kamilice (Matricaria chamomilla)

Jedan je od najboljih prirodnih lijekova, godinama se koristi kod liječenja probavnih problema, posebice kod zatvora. Kamilica potiče stvaranje žuči, čime se poboljšava probava.

Također, čaj od kamilice smiruje i opušta, što može pridonijeti i opuštanju bolnih mišića i zglobova.

Čaj od gospine trave (Hypericum perforatum)

Koristan je kod ublažavanja simptoma umora i lošijeg raspoloženja uzrokovan hipotireozom. Smiruje organizam i djeluje protuupalno.

U 250 ml uzavrele vode usipati 1 žličicu gospine trave i pričekati 10 minuta te procijediti. Piti 20 minuta prije doručka. Prije korištenja čaja od gospine trave, posavjetujte se s liječnikom.

Čaj od sladića (Glycyrrhiza glabra)

Prirodni je lijek za štitnjaču koji pomaže pri regulaciji hormona štitnjače, čime doprinosi smanjenom utjecaju hipotireoze na Vaše zdravlje.

U 250 ml kipuće vode, doda se 1 žličica sladića. Neka odstoji desetak minuta te procijediti. Piti na prazan želudac najmanje 3 puta tjedno.

Čaj od đumbira (Zingiber officinale)

Đumbir smanjuje simptome umora te sudjeluje u borbi protiv niskog tlaka. Kao prirodni lijek za usporenu štitnjaču, đumbir potiče bolju cirkulaciju krvi kroz žile i stvara osjećaj topline u mišićima.

Čaj se priprema na isti način kao i čaj od sladića. Piti svaki dan.

Čaj od maslačka (Taraxacum officinalle)

Čaj od maslačka pridonosi smanjenju utjecaja simptoma hipotireoze. Njegove sposobnosti čišćenja organizma pomažu u sprječavanju zatvora i regulaciji peristaltike crijeva.

Također, maslačak ima diuretski i protuupalni učinak koji povoljno djeluje na bolne zglobove. Čaj pripremati kao i čaj od sladića. Piti dvije do tri šalice dnevno.

Autor: M.R.
Izvor slika: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi