Isušivanje objekata je važan čimbenik koji se ne smije podcijeniti kako bi se spriječila posljedična oštećenja zbog viška vlage u građevini.
Cigla može pohraniti vode do 60% vlastitog volumena. Po njemačkim istraživanjima beton zahtijeva 480-800 dana za sušenje u prirodnim uvjetima. Stoga u novim ili preuređenim građevinskim objektima kod potrebe za useljenjem treba koristiti profesionalno isušivanje nakon građevinskih radova.

Već par dana nakon useljenja u novi objekt koji nije dovoljno isušen, vidljivo je da se vlaga kondenzira na oknima prozora ili vanjskim zidovima. Nakon građevinskih radova, zidovi i podna glazura ne mogu apsorbirati toliku količinu vlage, osobito kada uzmemo u obzir da svako kućanstvo još dodatno proizvodi prosječno oko 10-12 l vode dnevno.
Nakon toga počinje pojava ozbiljnije štete kao što je pojava plijesni po kutevima, bubrenje parketa ili laminata, crnjenje parketa na spojevima, truljenje sa donje strane, mokre mrlje iznad rubne lajsne zbog hlapljenja iz podne glazure. Ružne crne točkice mogu se razviti već nakon 48 sati na sobnoj temperaturi koja je idealna za razvoj plijesni. Isparavanje viška vlage traje tijekom slijedećih tjedana i mjeseci, a ponekad čak i godina nakon useljenja u novi objekt. Iza kuhinjskih elemenata, namještaja naslonjenog na zid, iza nove obješene zavjese, okvira za slike i sl. Tada govorimo o posljedicama koje su štetne po zdravlje ukućana, a financijski i estetski također nepovoljno djeluju na stanovanje.

Treba također uzeti u obzir da se suhi stan znatno brže zagrijava, te veći troškovi grijanja vlažnog prostora nisu uopće zanemarivi.

Zanimljiv je podatak da bi postigli sobnu temperaturu od 22°C potrebno je:
26% više energije za grijanje ako je vlaga 70%
36% više energije za grijanje ako je vlaga 80%
47% više energije za grijanje ako je vlaga 90%
nego što trošimo kod optimalnih 45% vlage koliko je srednja vrijednost za zdrav život.

PROLUFT - rješenja protiv vlage
PROLUFT - rješenja protiv vlage
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi