Brutalistička arhitektura je arhitektonski stil koji je vrhunac doživio između 60-tih i 70-tih godina prošloga stoljeća. Za ovaj stil tipična je masivna uporaba betona u fasadama i strukturama zgrade. Samim time, građevine su robusne, konstrukcija minimalistička, a središnje mjesto zauzimaju građevinski materijal i dekorativni strukturni elementi.

Masivna uporaba betona u fasadama i strukturama zgrade je tipična, materijal je hrapav i uklapa se u okolinu. Beton kao materijal za izgradnju cjenovno je povoljan, a i otporan je na vanjske uvjete. Počeci ovog stila bili su komplicirani zbog velikog broja kritičara kojima se nije sviđalo to „nagomilavanje betona“, smatrajući ovu arhitekturu pregrubom s previše vizualne buke, bez veličanstvenog učinka.

Bez obzira na kritike, izgrađene su građevine u ovom stilu, te su visoko cijenjene među arhitektima diljem svijeta. U svakom slučaju, stekao je ljubitelje, a građevine izgrađene u brutalističkom stilu ne prolaze nezapaženo sa svojim monokromatskim izgledom i istaknutom betonskom strukturom i fasadom. Zgrade su jednostavne, grube i snažne. Ipak, ne koristi se samo beton već se često kombinira s ciglom, čelikom ili staklom. Krivuljama i geometrijskim oblicima želi se ublažiti brutalnost materijala.

Na linku pogledajte primjere brutalističke arhitekture.

Neovisno o vrsti i stilu vašeg projekta, PlanRadar vam može pomoći u upravljanju i komunikaciji sa svima uključenima. Uz platformu za građevinske projekte možete uštedjeti prosječno 7 sati tjedno, smanjiti troškove i prilagoditi rokove. Isprobajte 30 dana besplatno!

PLANRADAR d.o.o.
PLANRADAR d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi