Navikli smo gledati fotografije interijera stanova prije useljenja – police su još prazne, minimalni je broj ukrasa u stanu, ponekad još nema zavjesa, tepiha, stolnjaka ili vaza s cvijećem, pa možda ni slika na zidovima. Interijer se prikazuje kako ga je osmislio projektant, bez naknadnih intervencija stanara.

Projektanti vole takve fotografije, jer pokazuju osnovnu ideju, kompoziciju interijera, odabrane obrade podova, zidova, odnos rasvjete s dominantnim komadima namještaja koji su često izrađeni po mjeri i nacrtu projektanta interijera. Često je teško i snimiti fotografije nakon što je stan useljen i život je nastavio svojim, često nepredvidljivim, nekad i kaotičnim tokom.

Ono što projektanti moraju imati na umu kad osmišljaju unutrašnje uređenje je koliko će neki element interijera dugo ostati takav u upotrebi. Na primjer, jednom kad se rasporede zidovi, odaberu parketi ili keramika, moramo računati da će takvi ostati desetljećima, ako ne i generacijama. Nije to samo stvar financija, nego i problem organizacije života ako ih treba zamijeniti. Sljedeći sloj je ugradbeni namještaj, koji je gotovo dio zida, napravljen po mjeri i teško ga je prenijeti na drugu lokaciju, pa često ostaje dio interijera čak i kada stan promijeni vlasnika. Slobodnostojeći komadi namještaja – sjedeće garniture, stolovi, stolice, slobodnostojeće komode i sl. se brže troše, ali i lakše mogu zamijeniti. Ovisno koliko smo uložili u njih, toliko ćemo ih željeti zadržati u prostoru.

U današnjem užurbanom načinu života, kada je promjenom životnih okolnosti ponekad potrebno i promijeniti stan, dobro je da ti elementi budu prihvatljivi većem broju ljudi kako bi ih i novi vlasnik poželio zadržati, što povećava vrijednost stana. Zato se često odabiru što kvalitetniji materijali i rješenja neutralnih boja i uzoraka, koji, iako želimo da budu u skladu s trendovima i najnovijom tehnologijom, omogućavaju različitu interpretaciju ovisno o vlasniku ili njegovom raspoloženju.

Tu dolazimo do zadnjeg sloja, zadnjeg elementa uređenja interijera, gdje svaki vlasnik daje dodatni osobni pečat. Iako svaki investitor sudjeluje sa svojim željama u procesu projektiranja svakog od elemenata uređenja, u ovom sloju najviše može dati maha trenutnim inspiracijama, raspoloženjima i potrebama. To su elementi koji se najlakše, u jednom mahu, mogu promijeniti. Zavjese, tepisi, ukrasni jastuci, vaze s vijećem, stolnjaci, slobodnostojeća rasvjeta, knjige na policama i prigodni ukrasi. Kad je osnova interijera napravljena skladno, kvalitetno, ona može biti podloga raznim varijantama tog zadnjeg pečata, pa će dobro izgledati i bez dodataka i sa raznim dodanim varijantama boja, materijala, oblika.

Kao što dobro skrojena haljina ili odijelo, koji savršeno stoje i bez upadljivih dodataka, a ovisno o odabranom nakitu, frizuri, šminki, cipelama ili torbici svaki put daju potpuno drugačiji dojam, tako i u interijeru možemo mijenjati atmosferu, ne mijenjajući osnovne fiksne elemente koji ga definiraju.

Danas, u ovim neobičnim okolnostima koje nas sve više vežu za kućni prag, još više se polaže pažnja na udobnost doma, ugodnu atmosferu i dobru organizaciju svakodnevnog života u njemu.

Vlasnica prikazanog stana, koja je sa suprugom dogovarala sve slojeve uređenja stana, od tlocrtnog rasporeda, preko odabira sanitarija, keramike, parketa, zatim ugradbenog namještaja i rasvjete do kreveta, sjedenja i stolova te odabira zavjesa, tepiha, umjetničkih slika, ove godine je posebnu pažnju i puno truda dala božićnom uređenju stana kako bi ukućanima, gostima te prijateljima s kojima komunicira preko društvenih mreža, pružila poseban radosni osjećaj blagdana, vedrine i nade.

Autor interijera: ovl. arh. Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh.
Autor božićnog uređenja: Ivana (Tomljanović) Vučemil

Dekoracije: Mashroom, Home Sweet Home, Lesnina

Fotogalerija (20)

ARHIZED STUDIO d.o.o.
ARHIZED STUDIO d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi