Za bojanje zidova možete biti „sam svoj majstor". Neovisno o tome nanosi li se boja na žbuku ili tapete svježe obojeni zidovi odmah izgledaju čisto i ugodno, te je i sam boravak u prostoriji ljepši. Zahvaljujući disperzijskim bojama bojanje zidova nije uopće komplicirano, a naročito je super što boje možete sami miješati kako biste postigli željenu nijansu.

Prije nego što krenete nanositi boju na žbuku ili tapete dobro pregledajte zidove kako biste uočili ima li pukotina, rupa ili boje koja se guli. Ako pronađete nešto od navedenoga najprije obavite sanaciju.

Nemojte zaboraviti zaštititi pod. Možete ga prekriti najlonom, starim novinama ili zidarskom prostirkom koja je jeftina, upija boju i neće se lako poderati kao neki drugi materijali. Trebate zaštititi i vrata, prozorske okvire i ukrasne lajsne. Oblijepite ih ljepljivom vrpcom. Prekidače i utičnice također zalijepite ljepljivom vrpcom, nakon što prethodno uklonite plastični poklopac. Imate li visoke prostorije bit će vam potrebne čvrste ljestve. Naravno, obavezni su radna obuća i čvrste cipele.

Kada krenete s bojanjem zidova najprije morate ravnim kistom obojiti uglove i rubove zidova. Na kantu s bojom položite mrežicu za valjak te valjkom od janjećeg krzna zahvatite boju. Pokušajte uzeti malo boje i zatim valjkom pređite nekoliko puta preko mrežice kako bi ju što kvalitetnije rasporedili. Trebate nanijeti boju uzduž i poprijeko jednog dijela zida, zatim okomito, a nakon toga krenite na idući zid.

Ako boju koju nanosite nije lako raspoznati potrebno je usmjeriti svjetlo na zid. Tako ćete vidjeti sjaj svježe boje, a možete se i ravnati prema rubovima tapeta. Bitno je da boja bude ravnomjerno raspoređena.

Primijetite li da boja ne pokriva nakon što ste ju prvi puta nanijeli probajte pričekati nekoliko sati i nanesite je još jednom na zidove. Ovisno o potrebi, na zidove možete nanositi boju i tri puta. Kada završite s poslom zatvorite kantu s bojom i isperite valjak tekućom vodom. Planirate li s nanošenjem boje na žbuku ili tapete nastaviti idući dan tada samo stavite valjak u plastičnu vrećicu i dobro je zatvorite.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi