Bistro Soul novi je ugostiteljski objekt, restoran i simpatičan tapas-bar koji se nalazi na rubu stare splitske gradske jezgre. Dovoljno je daleko od samog centra da može biti otvoren tijekom cijele godine jer ne ovisi samo o turistima, a opet je dovoljno blizu svim usputnim prolaznicima na putu prema centru.

Prostor je tijekom nekoliko mjeseci od derutnog skladišta preobražen u dopadljiv ugostiteljski objekt s terasom. Pedesetih godina prošlog stoljeća u njemu su se izmjenjivali različiti stanari i sadržaji – od prvog splitskog motokluba do različitih gradskih službi.

S obzirom na to da je objekt unutar kulturno-povijesne, zaštićene gradske cjeline, uređenje je bilo zahtjevno i tražilo je pažljivo planiranje i izvedbu. Nakon nekoliko ispitanih mogućnosti kao idealna opcija za podove bistroa odabran je Ultratop Loft, sustav višeslojnih polimerno-cementnih materijala koji „špatulato“ tehnikom svaki prostor čine jedinstvenim. Ultratop Loft sustav savršeno se uklopio u stari kameni dio građevine dajući mu dozu suvremenog i urbanog.

Priprema podloge i izvođenje estriha

Postojeća derutna podna obloga u potpunosti je uklonjena. Na pripremljeni podložni sloj betona položen je dvostruki hidroizolacijski bitumenski sloj elastomernih samoljepljivih ljepenki uz adekvatan temeljni premaz na bazi bitumena. Kako bi se spriječili toplinski gubici, u temeljni dio konstrukcije nakon polaganja razdjelnog sloja geotekstila izveden je sustav toplinske izolacije u vidu ekstrudiranog polistirena.

Uslijedilo je polaganje razdjelnog sloja polietilenske folije te izvođenje estriha u projektom predviđenoj debljini. Estrih je izveden upotrebom TOPCEM-a, specijalnog veziva koji u odgovarajućoj recepturi osigurava brže sušenje estriha, a time i brži tijek izvođenja radova.

Izvođenje sustava ULTRATOP LOFT

Nakon vremena potrebnog za sazrijevanje estriha započelo se s izvođenjem mikrocementnog sustava Ultratop Loft. Početna prionjivost sustava osigurana je dvokomponentnim epoksidnim temeljnim premazom bez otapala PRIMER SN. Drugi sloj PRIMER-a SN zasićen je QUARTZ-om 0,9 s ciljem što bolje prionjivosti sljedećih slojeva. Ostatak je pijeska nakon sušenja usisan. Uslijedilo je nanošenje cementno-dekorativne izrazito fine bijele mase ULTRATOP LOFT W u debljini 1 mm, tonirane pigmentom ULTRATOP EASYCOLOR BOSTON GR u sivoj boji.

ULTRATOP LOFT W nanošen je naglašenim potezima rubovima ravnog gletera. Uslijedilo je fino brušenje obrađene površine, a potom je za poboljšanje prionjivosti narednog sloja valjkom REFERENCE 20 MS br. 52/2023 nanesen PRIMER LT, upojno-regulacijski akrilni temeljni premaz u vodenoj disperziji obogaćen polimerima. Sljedeći korak bio je nanošenje drugog sloja ULTRATOP-a LOFT W u debljini 1 mm, toniranog istim pigmentom.

Gleterom su još jednom istaknuti potezi koji su naglasili njihovu različitost i jedinstvenost. Površina je potom ponovno prebrušena, što je u potpunosti naglasilo „špatulato” efekt Ultratop Loft sustava te podlogu učinilo izuzetno ravnom.

 

Završna zaštita sustava

Valjkom je zatim u jednom sloju nanesen upojno-regulacijski akrilni temeljni premaz ULTRATOP BASE COAT u vodenoj disperziji. ULTRATOP BASE COAT poboljšava prionjivost završnog poliuretanskog zaštitnog laka i zatvara podlogu čineći je neupojnom. Kako bi se sustav dodatno zaštitio od različitih statičkih i dinamičkih opterećenja kao i od agresivnog djelovanja sredstava za čišćenje, završno je nanesen MAPEFLOOR FINISH 58 W.

Ovaj zaštitni poliuretanski mat lak u vodenoj disperziji izuzetnih je mehaničkih karakteristika koje su ispitane i dokazane sukladno normi za zaštitu armiranobetonskih konstrukcija EN 1504-2. Dilatacijske reške te spoj poda i zida zapunjeni su visokoelastičnom poliuretanskom masom MAPEFLEX PU 45 FT u boji podnog sustava. Kako bi se vanjski prostor vizualno uklopio s unutarnjim, na površinu terase nanesen je reparaturni mort MAPEGROUT 430 tehnikom „metlanog“ betona, čime je stvoren natur izgled.

ULTRATOP LOFT - sustav za brojne primjene i različite zahtjeve

Multifunkcionalnost mikrocementnog sustava Ultratop Loft očituje se u izrazito visokim tehničko-mehaničkim karakteristikama, a jedinstven suvremen izgled te neograničena lepeza tonova daju brojne mogućnosti za primjenu na najrazličitijim projektima. Mogućnost postizanja monolitnosti horizontalnih i vertikalnih površina u debljini od svega 3 mm daje posebnost ovom sustavu koje pravilnim izvođenjem i održavanjem može trajati godinama.

TEHNIČKI PODACI

  • Bistro Soul, Split Godina izgradnje: 1950-e godine
  • Vrijeme izvođenja radova: listopad 2022. godine
  • Investitor: Soulseek d.o.o., Split
  • Projektant interijera: Minja Višnjić, dipl. ing. arh.
  • Izvođač radova: Željko Jeličić
  • Mapei distributer: Spegra Inženjering d.o.o., Split
  • Mapei koordinator: Antonijo Jukić, mag. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

  • Izvođenje estriha: Topcem Izvođenje sustava Ultratop Loft: Mapefloor Finish 58 W, Mapeflex PU 45 FT, Primer SN, Quartz 0,9, Ultratop Base Coat, Ultratop Easycolor, Ultratop Loft W
  • Obrada vanjskih površina: Mapegrout 430

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi