Zvončić

Postavljanje i oblikovanje kamenjara, uz dobar vizualni plan, iziskuje i pravilan odabir biljaka. Takve biljke nemaju visoke zahtjeve za održavanjem, mogu podnijeti dugo sunčano razdoblje bez čestog zalijevanja, ali samo traže dobru drenažu.

Ljepota kamenjara upravo je u međusobnoj suradnji kamenja i biljaka. Atraktivne ukrasne vrste odvlače pažnju s kamenja, dok ono opet, ističe ljepotu biljnih vrsta.

Zvončić

Uz veliki broj oblika, veličine, visine i boje cvjetova, svi varijeteti dijele karakterističnu osobinu: okrenuti cvjetovi zvonastog oblika, najčešće u ljubičastoj i plavoj boji, ali i ružičastoj i bijeloj.

U kamenjaru zvončići stvaraju lijep prekrivač. Niskog rasta, jednostavni su za brigu. Cvatnja traje cijelo ljeto.

Plamenac

Proljetne cvatnje, kamenjar će prekrivati cvjetovi ljubičaste i ružičaste boje uz prisustvo velikog broja leptira. Nakon završene cvatnje, sitni listići ostaju zelene boje većinu godine.

Puzajućeg je rasta, te se vrlo brzo širi. Odgovara mu južni položaj na dobro dreniranom tlu.

Ružmarin

Postoje puzajući i uspravni varijeteti ružmarina, te u skladu sa željama i vizijom, odaberite onaj koji se najbolje uklapa. Kamenjaru će dati dašak Mediterana.

Ako živite u hladnijem području, ružmarin je potrebno preko zime prekriti pokrivačem, kako bi ga se zaštitilo od niskih temperatura.

Yucca, juka

Dugački, šiljasti listovi okružuju nježne, bijele zvonaste cvjetove na dugoj stabljici. Ako i ne cvate, juka su vrijedan dodatak kamenjaru, ako im je moguće osigurati dovoljno prostora.

Nije zahtjevna za uzgoj. Zbog visine i širine, njezino mjesto treba biti na krajnjim dijelovima kamenjara.

Runolist

Delikatni cvjetovi i vunasti listovi, runolistu daju nostalgičnu notu. Voli sunčani položaj dobre drenaže. Otporan je na mraz i jak vjetar. Stvara dug korijenov sustav te ne zahtijeva puno vode.

Jastučac

Vazdazeleni prekrivač iznimno je omiljen u kamenjarima. Zelene listove upotpunjuje cvat crvenih, ružičastih i ljubičastih cvjetova koji se pojavljuju sredinom proljeća do ranog ljeta. Brzo se širi. Podnosi puno sunca, ali i polusjenu.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/, https://unsplash.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi