Bilje u akvariju ne služi samo za ukras, već se time ostvaruje što sličniji prirodni okoliš za akvarijske ribe. Najveća prednost koju pružaju biljke za akvarij je proizvodnja kisika i apsorpcija ugljičnog dioksida i amonijaka kojeg stvaraju ribice.

Dobro isplanirani akvarij ribicama osigurava dovoljno svjetlosti, prostora za sakrivanje i utočište. Biljke sakrivaju plašljive ribice od agresivnijih sustanara akvarija, dok se jatu riba omogućuje stvaranje valova i struja koje postoje u prirodnom ekosustavu.

Osim toga, akvarijsko bilje može olakšati održavanje i poboljšati kvalitetu vode unutar akvarija. Pri izboru biljaka, potrebno je razmisliti koje se biljke uklapaju s uzgajanim ribicama i uvjetima koje one zahtijevaju.

Uvjeti za akvarijsko bilje

Adekvatna rasvjeta u akvariju oponaša prirodne uvjete, a njihova jačina ovisi o veličini akvarija. Akvarij treba dnevno dobivati barem 10 do 12 sati svjetlosti. Odgovarajući supstrat učvršćuje biljku, te omogućuje rast korijena.

Isto tako, supstrat treba zadovoljavati potrebe bilja za hranjivim tvarima. Fini akvarijski šljunak dostupan je u trgovinama koje prodaju opremu za akvarije. Temperatura vode u akvariju ovisi o vrstama koje se uzgajaju, no uglavnom je to između 24 i 27°C.

Većini vodenih biljaka odgovara pH između 6.5 do 7.5. Iako tropskim biljkama odgovara mekša voda, većina se biljaka može prilagoditi tvrđoj vodi.

Vrste akvarijskog bilja

Akvarijsko bilje podijeljeno je u 3 različite kategorije, ovisno o njihovom položaju u akvariju.

Biljke za prednji plan su one koje se smještaju ispred ostalih, najčešće zbog svojeg nižeg i sporijeg rasta. Neke od njih imaju sposobnost širenja te prekrivaju dno akvarija. Neke od njih su: Cryptocoryne lutea, Cryptocoryne willisii, Eleocharis parvula i druge.

Biljke za srednji plan su više od prethodnih, a smještaju se sa strane ili u sredini akvarija. Njihova funkcija može biti i estetska – uljepšavaju ukupni dojam samog akvarija. To su: Lobelia cardinalis, Rotala macrandra, Proserpinaca palustris, itd..

Pozadinske biljke su najvišeg rasta i smještene su na začelju akvarija. Osim što stvaraju prirodnu pozadinu, one omogućuju prostor za skrivanje ribica u akvariju. Vrste za pozadinski plan su: Alternanthera reineckii, Didiplis diandra, Pogosterum stellatus, itd..

Autor: M.R.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi