Cejlonska citronela (Cybopogon nardus)

Dolaskom toplijeg vremena duže boravimo na otvorenom i u prirodi gdje komarci postaju neugodna smetnja. Neke biljne vrste, zahvaljujući svojem kemijskom sastavu eteričnih ulja, čine boravak u prirodi lakšim i ugodnijim jer svojim mirisom odbijaju komarce.

Za potpuniji učinak ovih biljaka, one trebaju biti smještene na mjestima u blizini terase ili na ulasku u kuću. Neke od biljaka postižu jači repelentni učinak ako se njihovo lišće direktno protrlja po koži.

Cvijeće – biljke

Cejlonska citronela (Cybopogon nardus)

Limunska trava jedna je od glavnih sastojaka u mnogim prirodnim sredstvima protiv komaraca. Višegodišnja je trajnica mirisa po limunu. Osjetljiva je na mraz, te ju je potrebno unositi u zatvoreni prostor tijekom zime.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Višegodišnja je trajnica, otporna na sušu. Mirisnih listova i cvjetova, odličan je repelent protiv komaraca. Za svoj rast zahtjeva sunčani položaj i dobro drenirano tlo. Pri boravku na otvorenom, listove lavande potrebno je protrljati po koži zapešća.

Matičnjak (Melissa officinalis)

Ugodnog mirisa po limunu, komarcima je posebno neugodan. Osim svojih povoljnih ljekovitih svojstava, privlačan je mnogim oprašivačima, poput pčela i leptira. Otporan je na sušu, brzo se obnavlja te je odličan za sadnju u posude.

Kadulja (Salvia officinalis)

Sivozelenkastih listova, višegodišnja je trajnica koja zbog svojih mirisnih listova tjera komarce. Jednostavna je za uzgoj, preferira sunčano mjesto i dobro ocjedito tlo.

Zaštita od insekata

Plava zvjezdica (Ageratum houstonianum)

Zanimljivog vizualnog dojma, plava zvjezdica će se krasno uklopiti kao ukrasna vrsta. Cvjetovi mogu biti plave, ružičasto bijele i ljubičaste boje. Učinkovito odbija komarce, ali se ne preporučuje kontakt s kožom.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi