Ispijanje večernjeg čaja za veliki broj ljudi ima umirujući karakter. S obzirom na to da nesanica može biti uzrokovana lošom probavom, stresom ili nervozom, biljnim čajem se simptomi mogu umiriti.

Čajevi od kamilice i valerijane imaju smirujući učinak, dok lavanda i limunska trava imaju sposobnost smanjenja stresa i nervoze. Menta, primjerice, olakšava probavu, čime se tijelo može pripremiti za san.

Prije spavanja nikako se ne preporučuju čajevi koji sadrže kofein, kao što su primjerice, crni čaj, bijeli čaj te zeleni čaj s kofeinom. Također, izbjegavajte dodatak šećera u čaj. Stimulativni učinak šećera će Vas učiniti budnijima.

Kamilica

Jedan je od najpoznatijih čajeva za smirenje. Ova višegodišnja biljka već se stoljećima koristi za liječenje nesanice, stresa i problema sa želucem.

Čaj od kamilice mogu koristiti osobe koje imaju problema s depresijom i nervozom, jer djeluje umirujuće na živčane završetke, što rezultira i opuštanjem živaca i mišića. Ne preporučuje se trudnicama.

Matičnjak

Još od Srednjeg vijeka, matičnjak se koristio kao lijek protiv nesanice i loše probave. Ugodnog je mirisa i okusa koji podsjeća na limun. Listovi matičnjaka mogu se prelijevati kipućom vodom ili se može namakati u šalici vruće vode.

Za bolje rezultate u borbi s nesanicom, može se pripremati mješavina matičnjaka i valerijane.

Valerijana

Za one kojima treba jače rješenje od kamilice, preporučuje se čaj od valerijane. Jak prirodni sedativ, korijen valerijane koristi se još od davnina za lakši san, smanjenje simptome nesanice i nervoze te za poboljšanje kvalitete sna.

Menta

Zbog svojeg specifičnog i ukusnog okusa, čest je dodatak drugim čajevima. Čaj mente ima sposobnost olakšavanja probave i glavobolje koji mogu biti uzroci nesanice. Šalica čaja od mente opušta mišiće te smiruje san.

Lavanda

Vrlo je omiljena zbog svojeg delikatnog i aromatičnog mirisa. Zahvaljujući svojim relaksirajućim svojstvima, šalica čaja lavande pomaže pri utonuću u san te se može koristiti kod problema sa spavanjem.

Prema istraživanjima, čaj od lavande omogućuje dublji san koji rezultira kvalitetnijem obnavljanju energije.

Gospina trava

Stoljećima se koristi kao lijek protiv depresije, no može se koristiti i za smanjenje napetosti i nervoze. Gospina trava smanjuje umor, vraća energiju te olakšava san.

Nije preporučljivo kombinirati s određenim lijekovima, te se prije korištenja gospine trave, posavjetujte s liječnikom.

Autor: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi