Betonski bazen visoke kvalitete klasičnog tipa gradnje

Kod planiranja gradnje ovakvog bazena nužno je znati konfiguraciju terena na kojem bi se sam bazen trebao graditi. Ako se radi o zemljanom ili trusnom terenu, nužno je bazen ukopati i napraviti njegove vlastite temelje prema savjetu statičara. Nakon što smo napravili iskop nešto šireg otkopa budućeg bazena, potrebno je nasuti dno iskopa tamponom (kameni šljunak) od nekih desetak centimetara te sve skupa stabilizirati valjanjem do potrebne zbijenosti. Nakon toga kreće se u armiranje dvostrukom armaturom i dvostrukom oplatom, a unutar oplata se postave sve cijevi i svi elementi koje će bazen sadržavati kako bi normalno funkcionirao, te koji ostaju zauvijek betonirani u školjci bazena.

Nakon betoniranja, eventualni popravci na samoj školjci bazena se mogu popravljati fleksibilnim ljepilom (ako je oplata bila dobro postavljena te nije došlo do njenog pomicanja i pukotina, nije nužno cijeli bazen premazivati s fleksibilnim ljepilom, pogotovo ako se radi o vodonepropusnom betonu) a na sve to nanosi se specijalna hidroizolacija Mapei. Svakakve daljnje dekoracije – mozaik pločice, pločice kao vodena linija, kompletne pločice, naknadno se mogu lijepiti na naš hidroizolacijski sloj.

Ako se pak odlučite na dekorativne premaze ili vodootporne glet mase, takva rješenja neće biti jednako dugoročna kao kad je riječ o klasičnim bazenskim hidroizolacijama. Nadalje, s gornje slike je vidljivo i kako se betonski bazen može napraviti po našim željama, u bilo kakvom obliku. Betonski bazen se po potrebi konfiguracije terena može i potpuno nadgraditi na čvrsto tlo, te se onda poslije oko njega nasuti kako bi se na kraju skupa izravnalo s rubom bazena.

Izgradnju bazena s našom tvrtkom možete dogovoriti na više načina:

  1. Uvoz i dostava kompletne bazenske tehnike koja uključuje sve što vam treba za vaš bazen, ugradnja bazenskih komponenti uključujući i testiranje i puštanje u konačan pogon. Sve građevinske radove rade vaši građevinari uz prethodni dogovor s nama i naše savjete te uz konstantan naš nadzor.
  2. Vaši betonski građevinski radovi uz naše sve gore navedeno te naše završne građevinske radove kao što su izravnavajući sloj na betonsku školjku (kao priprema za hidroizolaciju), postavljanje hidroizolacije, postavljanje bazenskog rubnog kamena i keramike.
  3. Kompletna gradnja bazena po principu "ključ u ruke".

Svi naši bazeni imaju automatsko upravljanje rada cirkulacijske pumpe, a po vašim željama kompletno se baš sve može automatizirati. Dodatno naravno možete naručiti i više načina grijanja (možda i hlađenja) bazenske vode, uređaj za protustrujno plivanje i hidromasažu, eventualnu gradnju dodatnog jacuzzia unutar ili van bazena, kao i mnoge druge stvari…

Betonski bazen – finski preljev

Cijena ove tehnike gradnje bazena poskupljuje vaš bazen za minimalno 30% u odnosu na ranije navedenu klasičnu gradnju sa skimerima, a slično i same troškove betonskih radova. Kod manjih dimenzija bazena, ovakav tip gradnje gotovo se i ne koristi jer znatno poskupljuje gradnju bazena, a sami građevinski dio je puno zahtjevniji, obavezno traži izgradnju kompenzacijskog bazena što uvjetuje znatno veći prostor strojarnice i znatno veće građevinske troškove te produljuje rokove same gradnje bazena.

Ova tehnika se koristi uglavnom kod "olimpijskih" javnih bazena koji služe za plivačka natjecanja, takav je propis jer upijaju valove koji se stvaraju prilikom plivanja duž pruga bazena. Kvaliteta, čistoća i bistrina tretirane bazenske vode koja je kod gradnje bazena osnovna orijentacija, je u oba gornja načina gradnje identična i stoga nema nikakve potrebe za ovim načinom gradnje bazena osim ako se ne radi o natjecateljskim bazenima.

Mane ovog tipa gradnje su pored znatno veće cijene bazena i konstanto prelijevanje vode što prouzročava vodeni šum koji smeta najviše tijekom noći. U zapadnom svijetu gdje prevladava racionalnost investicije prilikom gradnje bazena, statistika pokazuje da se bazeni grade 90% u korist tehnologije sa skimerima ili jednostranim preljevom. Naš prijedlog je izgradnja bazena "bazen na skimmere", a razliku u visini investicije potrošite kao svi racionalni zapadnjaci npr. u uređaj za protustrujno plivanje, grijač bazenske vode ili jacuzzi unutar bazena, čime znatno poboljšavate ugodu kupanja kao i kvalitetu vašeg bazena.

Betonski bazeni s fiberglasom

Ovakvom tipu bazena pribjegava se ako želite bazen slobodne forme i oblika ili ako imate problem s pristupom građevinske mehanizacije. Betonska školjka se konstruira s nepovratnom fibergras oplatom koja ostaje unutar školjke i sačinjava sastavni dio bazena i forme betonske školjke te skraćuje rokove izgradnje.

Ova tehnika ne zahtijeva upotrebu građevinske oplate, nema troškova hidroizolacije betonske školjke i isključuje ugradnju bazenskih pločica, a svojom kvalitetom nimalo ne zaostaje za drugim konvencionalnim načinima gradnje bazena. No, ipak je bitno znati kako je pravi klasični betonski bazen ipak dugotrajniji od ovog, ali i prirodniji s obzirom kako se ipak radi o fiberglasu.

Dugogodišnje iskustvo tvrtke Lardo d.o.o. pokazala su kako su betonski bazeni u bilo kojoj varijanti zapravo najbolja i najdugotrajnija rješenja, te za njih u slučaju našeg nadzora gradnje ili kompletne gradnje možemo dati 10, 20 pa i 30 godina garancije.

Autor: Dalibor Šunjić

Ustupio: LARDO d.o.o.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi