Dok su još ne tako davno slovili za neodoljiv dodatak koji "stanuje" samo u luksuznim obiteljskim kućama, raskošnim vilama i vikendicama ili pak većim stambenim kompleksima, unutarnji ili vanjski bazeni danas su nezaobilazan trend koji se pojednostavljenim načinom izgradnje i primjenom pripadajućih novih tehnologija može prilagoditi financijskim mogućnostima i željama svakog pojedinačnog klijenta. Uz nedvojben relaksacijski i zdravstveni učinak, bazeni danas sve više postaju i središnjim mjestima druženja s prijateljima i obitelji, a predstavljaju i jedan od faktora koji podiže cijenu svake nekretnine. Kao i svaki drugi dio interijera ili eksterijera neke kuće, i ovaj prostor valja dobro osmisliti i učiniti ga što je moguće funkcionalnijim, ugodnijim i ljepšim – stoga donosimo nekoliko ideja i savjeta za stvaranje atraktivne vizure i namještanje prostora kako unutarnjih tako i vanjskih bazena.

Unutarnji bazeni

Unutarnje bazene je idealno smjestiti u blizini kupaonice/toaleta, kao i uz kućni fitness, saunu ili prostoriju za masažu. Barem jedna veća staklena stijena s kliznim vratima koje vode na terasu ili travnjak, ali i potpuno ostakljene konstrukcije (staklene zidne stijene i stropovi) koje mogu svojim izgledom podsjetiti na klasične staklenike za uzgoj bilja, omogućit će prirodan dekor okoliša, stoga u takve prostore nije potrebno dodavati veći broj lončanica koje su poželjan element u svim zatvorenim bazenskim prostorima u kojima nema tolike količine prirodne svjetlosti i iz kojih se ne pruža opuštajući pogled na eksterijer.

U takvim zatvorenim prostorima predlažem razmisliti o oslikavanju jednog zida u neki opuštajući motiv, poput antičkih freski, balkonske ograde s koje se vidi more, nebo i oblaci ili pak slika vodopada. Za postizanje još većeg dojma "prirodnosti", na stropove se mogu staviti dekorativne drvene grede te jedan zid obući u dekorativan kamen.

U takvom interijeru dobro će izgledati i klasične drvene ili željezne ležaljke (uključujući i obične "ligenštule") s jednobojnim, mekanim tekstilnim jastucima, dok sam oblik bazena može varirati, od ravnih linija do onih zaobljenih. Jednostavne keramičke pločice, ali i najrazličitije varijante mozaika mogu se postaviti kako u sam bazen, njegove rubne dijelove ili, ukoliko ih ima, na potporne stupove. Zidna i stropna rasvjeta od kovanog željeza ili kombinacije višebojnih stakalaca učinit će takve prostore još toplijima i intimnijima, kao i korištenje pastelnih boja zidova ili keramike, uključujući i dekorativne detalje poput velikih vrčeva od terakote ili mjedi.

Za one koje teže jednostavnosti, predlažem bazene ravnih linija, okolne drvene podove u kombinaciji s betonom (vrlo atraktivno će izgledati beton s pigmentom neke boje), kao i istovjetne zidne i podne keramičke pločice, samo drugih nijansi. Valja spomenuti kako su danas sve popularniji i posebno dizajnirani gumeni podovi u različitim bojama, koji pružaju dobru protukliznu zaštitu.

U modernim prostorima dobro će izgledati namještaj minimalističkih linija, a uz prirodne, dobro će se uklopiti i namještaj od sintetičkih materijala (npr. plastične stolice zanimljivih, futurističkih oblika). U suvremeno uređenim interijerima unutarnjih bazena nije loše razmisliti niti o postavljanju dekorativne cigle ili kamena na jedan ili više zidova, ali u tom slučaju predlažem njihovo postavljanje u strogim, matematički preciznim nizovima.

Ako je bazen oblih linija, dobro je razmotriti i obli namještaj, poput okruglih ležaljki koje svojim oblikom podsjećaju na oblutke različitih dimenzija – takav namještaj dobro je smještati "grupno" kako bi se postigao maksimalan vizualni učinak. Kombinacije boja neka budu minimalne – primjerice nijanse bijele, smeđe ili sive, koje će izvrsno "laskati" prozirnom, zelenkastom ili mliječnom staklu i metalu visokog sjaja. Sjedalice i stolići izrađeni od umjetnog ratana, ili čak i nekoliko (ukoliko to dozvoljava zadana kvadratura) visećih mreža-ležaljki, učinit će prostor intimnijim i zanimljivijim.

Zidna i stropna rasvjeta neka bude što je moguće jednostavnija i "nevidljivija", uključujući i već prokušano rješenje spuštenog stropa sa skrivenim halogenim ili LED lampicama, dok se bojama može poigrati u vidu korištenja unutarnje bazenske rasvjete koja se može po želji regulirati do željene nijanse – od plave, zelene, do tople ružičaste. Ako prozori/balkonska vrata/staklene stijene ne pružaju adekvatnu intimu, umjesto posezanja za bilo kojom vrstom sjenila poput zavjesa, predlažem da se radije koriste prirodni zakloni – poput više istovjetnih visokih, gusto poredanih lončanica.

Vanjski bazeni

Za postavljanje vanjskog bazena uvjet je veće dvorište ili terasa, a dobro ga je, zbog infrastrukture (postojeće instalacije vode, struje…) i kasnije praktičnosti postaviti što je moguće bliže kući. Također, važno je do njega osigurati i nesmetan prolaz u vidu popločenih ili pošljunčanih stazica. Prostor oko bazena, s pripadajućim vrtnim namještajem i eventualno ostalim elementima (roštilj, šank na otvorenom…), trebalo bi vizualno uskladiti s vanjskim izgledom samog objekta – primjerice, za stare, kamene mediteranske kuće i vikendice sa zelenim prozorima predlažem da se bazen i okolni prostor urede u istim tonovima – kamena popločenja, zeleni suncobran i jastučići na drvenoj vrtnoj garnituri… Uz objekte čije su fasade pastelnih boja, predlažemo razmotriti upotrebu keramičkih pločica sličnih tonova, kao i varijante mozaika, uz vrtni namještaj od kovanog željeza.

Danas je moguće birati između betonskih, montažnih i poliesterskih bazena, različitih oblika, ravnih, zaobljenih ili kombiniranih dna, ali i boja. Valja istaknuti kako su danas u priobalju i područjima uz jezera i rijeke posebno u trendu bazeni konstruirani na način da stvaraju privid da se voda iz bazena vizualno stapa s pogledom na prirodnu vodu iz okoliša. Bez obzira o kojoj vrsti i obliku bazena je riječ, za sve vanjske bazene savjetujem ostaviti dovoljan okolni prostor koji može poslužiti i za druge sadržaje i aktivnosti, poput organiziranja druženja i proslava…

Ako iz nekog razloga nema dovoljno mjesta za "stazu", uz bazen je na tom mjestu dobro postaviti betonsko ili drveno korito s posađenim biljem – ako želite veća stabla, iz praktičnih razloga savjetujemo izbjegavanje bjelogoričnih drva kao i svih biljaka koje češće gube lišće.

Kako su vanjski bazeni smješteni u prirodu, danas su, uz tradicionalne bazenske keramičke pločice i beton koji se koloritom nastoje što je moguće više vizualno "stopiti" s okolišem, sve traženije i drvene podne obloge. Isti trend se zamjećuje i kod izbora vrtnog namještaja – veći stolovi i udobne sjedalice, uključujući i viseće, od prirodnih materijala i njihovih izvornih boja ili pak u bijeloj boji koja sugerira čistoću i jednostavnost, predstavljaju danas neke od traženijih rješenja. Pripadajući drveni suncobrani većih dimenzija, s bijelom tkaninom poput jedra, izvrsno se uklapaju u mediteranske prostore, ali i uz bazene na terasama urbanih stanova.

Za one koji vole egzotičniji "štih" predlažem vrtni namještaj kolonijalnih linija tipičnih za određena azijska područja, a kao posebno pogodne materijale za vanjske prostore ratan i tikovinu jer dobro podnose vlagu. Drvene ležaljke s udobnim velikim jastucima i prozračnim bijelim baldahinima dobit će poseban sjaj ako se u kasnim popodnevnim satima oko njih razmjeste baklje od bambusa ili veći broj manjih željeznih ili drvenih svijećnjaka…

Za poseban ugođaj vanjskih bazena, svakako predlažem dobru unutarnju bazensku rasvjetu, a dodatnu rasvjetu "strateški" razmjestiti u okolno zelenilo ili je ugraditi u podove vrtnih puteljaka. Vrlo će atraktivno izgledati i više manjih svjetiljki etno-linija (poput starinskih petrolejskih lampi) u krošnjama drveća. Ako prostor bazena nije dovoljno sakriven od pogleda, predlažem upotrebu drvenih ograda/paravana s biljkama penjačicama, ili čak betonske zidove s nišama u koje se može posaditi bilje koje ne zahtijeva mnogo vode i dobro podnosi vrućinu.

Fotogalerija (8)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi