Kadifica (Tagetes erecta)

Balkon ili terasa, može biti lijep ukrasni kutak i prostor za odmor od svakodnevne žurbe. Balkonske biljke mogu biti penjačice, zimzelene, ljekovite, te grmovitog rasta.

Za postizanje jedinstvenog ili originalnog izgleda, odaberite šarene nijanse ili intenzivne boje cvjetova, a također i vrste krasno obojanih listova.

Kadifica (Tagetes erecta)

Poznatija kao cvijeće za vrt, kadifica je vrlo zanimljiva za balkonski uzgoj. Ne traži veliku brigu oko održavanja, te odbija različite vrste štetočinja. Vedrih boja, idealna je za sunčane balkone.

Fuksija (Fuchsia hybrida)

Višegodišnja je trajnica romantičnih cvjetova koja preferira sjenu. Izgleda vrlo privlačno u visećim košarama. Ne voli vrućinu niti suhe uvjete. Zahtjeva prihranu svakih dva tjedna.

Gazanija (Gazania spp.)

Različitih varijacija nijansi boja, koje mogu biti narančaste, ružičaste, crvene, bijele ili žute. Odličan je izbor za južne ili zapadne balkone jer se cvjetovi otvaraju pri dodiru Sunčevih zraka, a zatvaraju u rano predvečerje.

Nedirak (Impatiens walleriana)

Kao cvijeće koje uspijeva u hladu, odgovara mu i vlažno i plodno tlo. Raznobojnih cvjetova, nedirak cvate tijekom cijelog ljeta. Nezahtjevan je za uzgoj, ali voli često zalijevanje.

Lantana (Lantana spp.)

Cvjetovi se pojavljuju u jednoj ili u više boja. Odgovara joj sunčano mjesto i supstrat dobre drenaže. Tropska biljka, porijeklom iz južne Azije, ugodnog je mirisa koji privlači veliki broj pčela i leptira.

Puzajuća pelargonija (Pelargonium peltatum)

Prekrasnih intenzivnih boja cvjetova koji mogu biti u nijansama narančaste, crvene, ljubičaste, ružičaste, te crvene i bijele boje. Izgledaju posebno lijepo u visećim košarama i na prozorskim daskama.

Verbena (Verbena spp.)

Ljetno je cvijeće kojem za rast pogoduje puno svjetlosti. Duge je cvatnje, lako se kombinira s drugim biljem i idealna je za popunjenje prostora. Cvjetovi mogu biti različitih nijansi, od tamno crvene do tamno plave boje.

Petunia (Petunia x atkinsiana)

Vrlo popularno balkonsko cvijeće koje ne zahtijeva puno pažnje. Petunije se pojavljuju u velikom broju boja. Najbolje se mogu istaknuti ako su raznobojne petunije posađene u viseće košare. Podjednako im odgovara vrućina i vlažnost.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska je aromatična biljka mirisnih listova i plavih, ljubičastih ili bijelih cvjetova. Trajnica je koja može podnijeti jako sunce i suhe uvjete. Ugodnog mirisa i zanimljivog izgleda, ružmarin se može kombinirati i s drugim aromatičnim biljem, poput kadulje, timijana i mažurana.

Paprat (Dryopteris flix-mas)

Nježni listovi paprati pojavljuju se u nevjerojatnom nizu oblika, veličina i boja. Preferira sjenu i vlažniji supstrat. Može podnijeti hladne zimske temperature, kao i velike ljetne vrućine.

Ukrasna kopriva (Solenostemon scutellarioides)

Velikog broja nijansi i uzoraka na listovima, ukrasna kopriva je pravi pogodak za sjenovite balkone. Nezahtjevna za brigu, u pravim kombinacijama s biljkama, njezin će izražaj doći do punog sjaja.

Maćuhica (Viola tricolor var. hortensis)

Vrtno je cvijeće koje može rasti i na sunčanom balkonu. Zbog svojeg jednostavnog uzgoja, zanimljiva je početnicima, kao i iskusnijim vrtlarima. Veselih boja i nijansi, lijepo se mogu uklopiti s drugim biljem.

Zlatni bambus (Phyllostachys aurea)

Brzorastuća trajnica, posebice dolazi do izražaja ako je smještena kao zasebna biljka. Sadi se u velike posude, a traži puno svjetlosti i vlažni supstrat. Zbog svojeg visokog rasta, čini prirodnu zaštitu od pogleda.

Mandevila (Mandevilla spp.)

Tropska penjačica, Mandevilla, idealan je izbor za sunčani balkon. Zahtjeva vlažni supstrat dobre drenaže. Cvjetovi su ljevkastog oblika, te mogu biti bijele, crvene ili ružičaste boje.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi