Badem (Prunus dulcis), porijeklom je iz jugozapadne Azije. Cijenjena je biljka zbog nutritivnog sastava i povoljnog utjecaja po zdravlje. Njegova je primjena svestrana, od slatkiša, kolača i raznih slastica, te ulja i maslaca u kulinarstvu, ali i u kozmetičkoj industriji.

Uzgoj badema

Stabla badema ne toleriraju vlažno tlo i jako su osjetljiva na proljetne mrazeve. Bademu pogoduju blage zime s oborinama i vruća, suha ljeta s puno sunčanih dana.

Postoji mali broj kultivara koji su samooplodni, pa je u najvećem broju slučajeva potrebno osigurati najmanje dvije biljke kako bi moglo doći do stvaranja plodova.

Sadi se u plodno tlo, pjeskovito – glinaste strukture dobre drenaže. Kod sadnje stabla badema, rupa mora biti šira nego dublja, te odgovarati veličini korijena, nakon čega treba uslijediti obilno zalijevanje. Razmak između stabala badema treba biti između 6 i 9 m.

Rezidba badema treba biti za vrijeme mirovanja. Time se potiče rast novih grana, ali je potrebno i ukloniti suhe ili bolesne dijelove grana. U proljeće, badem treba pognojiti stajskim gnojem ili ureom. U slučaju suše, stabla treba zaliti vodom.

Tijekom ljeta nastaviti zalijevati. Stablo je potrebno provjeravati zbog mogućeg napada štetnika i bolesti. Berba plodova badema nastupa onda kada lupina počinje pucati, a plodovi počinju ispadati.

Nutritivna vrijednost badema

U 100 g badema, sadržano je 575 kalorija (2407 kJ). Badem čine: masti, proteini, vitamin E i K, vitamini B kompleksa, te minerali mangana, magnezija, bakra i kalcija. Preporučljiva dnevna količina jest šaka badema (otprilike 23 badema).

Plodovi badema bogati su mastima, što ih čini dosta kaloričnima. Bademovo ulje odličan je izvor vitamina E i manje količine vitamina K. Uz visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina, ulje može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka, čime se snižava rizik od raka te može pomoći pri gubitku težine.

Blagog i smirujućeg djelovanja, izvrstan je za kožu i kosu. Zbog vitamina E, ulje može zaštiti kožu od sunčevog oštećenja te ubrzanog starenja.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi