Tko planira gradnju kuće ili novog stana, ili možda renoviranje stana ili kuće postavlja sebi pitanje kakvu ogradu stubišta, galerija i balkona postaviti, jer ograda može u potpunosti promijeniti vaš životni prostor. Tek kad postavimo ogradu na stubištu, galeriji ili balkonu postanemo svjesni koliko ona utječe na izgled, oblik i sigurnost, te daje završnu notu izgrađenog objekta.

Svako stubište koje ima više od tri stepenice treba imati i stubišnu ogradu. Ograda stubišta u obiteljskoj kući treba biti visoka 90 cm, a ograde na balkonima 110 cm. Ako u kući ima djece ograda stubišta, galerija i balkona mora tako izgledati i tako biti konstruirana da djeca i ne pomišljaju na penjanje ili klizanje po njoj.

Ograde stubišta, galerija i balkona koje možete pronaći kod nas su aluminijske ograde i staklene ograde.

Aluminijske ograde su estetskog i modernog oblika, prilagođene za veliki broj ispuna. Tako mogu biti s okomitom ili horizontalnim profilima, cijevima i rešetkama kao i s punjenjem od sigurnosnog stakla ili stakla ojačanog žicom. Učvršćivanje aluminijske ograde vrši se na stepenicama ili bočno. Materijali i oblici rukohvata biraju se tako da se za njih može čvrsto uhvatiti.

Alu ograde ne zahtijevaju nikakvo dodatno održavanje. Mogu se montirati na svim unutarnjim i vanjskim dijelovima objekta, te su alu ograde pogodne za montažu uz more jer su otporne na atmosferski utjecaj. Postavljanje alu ograde se vrši mehanički, bez dodatnih toplinskih obrada metala.

Staklene ograde, kao i alu ograde, su neizostavni dio suvremenog objekta. Većinom se staklene ograde izrađuju u kombinaciji sa aluminijem od kojeg su napravljeni stupići i rukohvati koji čine nosivu konstrukciju. Zbog vizualnog efekta sve se više ugrađuju i samostojeće staklene ograde koje se fiksiraju u podnu čeličnu konstrukciju.

Važno je napomenuti da staklene ograde moraju zadovoljiti i kriterij sigurnosti. Zbog toga se koristi laminirano staklo (stakla lijepljena folijom) ili kaljeno staklo. Na taj način dobivamo vrhunsku kvalitetu i sigurnost staklene ograde.

Osnovna karakteristika aluminijskih ograda te staklenih ograda stubišta, galerija i balkona su izdržljivost, čvrstoća, dugotrajnost te moderan dizajn koji se uklapa u svaki životni prostor.

OKNO d.o.o.
OKNO d.o.o.
Izvedba i montaža na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Slovenije, Austrije i BiH.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi