Tlocrt postojećeg stanja (PDF, 76 kB)
Tlocrt novog stanja (PDF, 107 kB)

Obiteljska kuća sagrađena 1940. g. u Zagrebu adaptirana je u potpunosti kako bi zadovoljila potrebe i način života novih vlasnika. Adaptacija je bila vrlo opširna i temeljita, a unutrašnjost kuće u potpunosti je promijenjena.

Projekt adaptacije te unutarnjeg uređenja je izradio Arhitektonski studio Križnjak. Zbog opširnosti adaptacije, na projektu je bila potrebna međusobna suradnja različitih projektanata od arhitekata, statičara, projektanta struje, vodovoda i kanalizacije do klimatizacije. Adaptacija je obuhvaćala prizemlje i kat kuće. Postojeći tlocrtni raspored prizemlja činili su ulaz, mali WC, predprostor sa stubištem koje vodi na kat kuće, dnevni boravak sa izlazom na terasu, spremište, kuhinja, kupaonica i soba. Tlocrtni raspored kata činili su tri spavaće sobe, dvije manje i jedna nesrazmjerno velika, usko i dugačko spremište, te uski i dugačak WC. Vlasnici su željeli u prizemlju dobiti veliku dnevnu, a na katu spavaću zonu.

U novom rješenju, većina zidova je porušena kako bi se dobila prostranost tj. maksimalno otvorio prostor. Prizemlje čini ulazni prostor sa velikim garderobnim ormarom, prostor s reprezentativnim stubištem koje vodi na kat kuće, gostinjski wc, velika kuhinja i reprezentativni prostor blagovanja i dnevnog boravka. Prostorom dnevnog boravka i blagovanja dominira masivan, nosivi zid obojan u antracit sivu. U zidu su izvedene niše za umjetnička djela – skulpture manjih dimenzija koje su strast vlasnika. Svojom pojavom zid je kontrast nasuprotnom prozračnom zidu sa otvorom u kojem su staklene police. Dnevni boravak ima velike staklene stijene koje propuštaju mnogo prirodnog osvjetljenja, a za vrijeme toplih dana dnevni boravak se širi na terasu sa koje se pruža prekrasan pogled na grad i zelenilo. Adaptacijom prizemlje je postalo reprezentativna, glavna etaža kuće, tzv. bel etage.

Kat kuće organiziran je kao spavaći trakt. Stubište iz prizemlja vodi na galeriju, s koje se pristupa u dvije sobe koje imaju svoju kupaonicu, te veliku roditeljsku sobu. U sklopu roditeljske sobe nalazi se garderoba, mala radna soba, te velika kupaonica, s velikom hidromasažnom kadom i pogledom kroz prozor koja služi za opuštanje nakon napornog radnog dana.

Adaptacijom unutrašnjost kuće je u potpunosti izmijenjena, dobiven je prozračan, otvoren i prije svega funkcionalan prostor.

Tlocrt postojećeg stanja (PDF, 76 kB)
Tlocrt novog stanja (PDF, 107 kB)

Fotogalerija (12)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi