Pravilna hidroizolacija najbolja je investicija za dugovječnost kupaonice.

Pri izgradnji nove ili renovaciji stare kupaonice, najveću pažnju poklanjamo onom estetskom i vidljivom dijelu kao što su pločice, namještaj ili tuš kabina. Pri tome zaboravljamo na važnost skrivenih komponenti koje nam ne služe u svakodnevnoj upotrebi, npr instalacije i hidroizolacija.

Kao što je važno da su sve cijevi ispravno i kvalitetno ugrađene kako kasnije ne bi došlo do pucanja, isto tako je važno pravilno zaštititi svoju kupaonicu od vode i vlage kojima je svakodnevno izložena.

Šteta koju mogu izazvati voda i vlaga na objektu je uistinu velika, a sanacija skupa i komplicirana, i često uključuje razbijanje pločica, pomicanje elemenata u kupaonici i slične zahvate. Iz tog razloga savjetujemo da u startu odvojite novce za pravilnu hidoizolaciju, baš kao i za svaki drugi dio bez kojega ne možete izvesti renovaciju.

Najučinkovitiji je princip sprječavanja prodora vode u slojeve estriha i zidova ugradnjom hidroizolacije ispod završne obloge, najčešće od keramike. Proizvodi koji se pritom koriste moraju biti kvalitetni, jednostavni za ugradnju i naravno, moraju se upotrijebiti prema pravilima struke (ne ‘samo malo’, već u sloju u kojem se to preporučuje).

1. Priprema površine

Hidroizolacija mora u potpunosti prekriti podnu površinu i ugraditi se na pravilan, od proizvođača specificiran način. Površine na koje se postavlja hidroizolacija moraju biti posve ravne, suhe i očišćene, te dovoljno glatke da izolacijski sloj dobro prione. U tom su smislu prethodni radovi vrlo važni, jer nepravilno pripremljena podloga može dovesti do oštećenja hidroizolacije, čime ona postaje beskorisna.

Pri izvedbi hidroizolacije važna je izrazita preciznost. To se ponajviše odnosi na izvedbu hidroizolacijskog sloja u uglovima, na istaknutim kutevima, te oko prodora cijevi. Pri renoviranju kupaonice uvijek se pokušava minimalizirati broj prodora u podlozi jer čak i mala greška pri izvođenju npr. podnog sifona može učiniti cijeli posao uzaludnim.

2. Premazivanje prajmerom

Prvo se prostorija premaže nekom vrstom prajmera, koji prodire duboko u podlogu i na taj način ju ojačava, te ujednačava njeno upijanje. Nanosi se direktno na cementni estrih, beton ili mortove koji su na bazi cementa.

U Reta salonu pronaći ćete veliki izbor kvalitetnih modela keramičkih pločica za sve prilike i ukuse. Naše osoblje pomoći će vam u vašem izboru sa stručnim savjetima kako bi našli najbolje rješenje za svoje potrebe.

3. Prvi sloj hidroizolacije

Nakon nanošenja prajmera slijedi nanošenje prvog sloja hidroizolacijskog premaza, koji mora biti otporan na stajaću vodu i razne vanjske utjecaje. Upravo ovaj korak je najvažniji u cijelom postupku i mora biti izveden kvalitetno.

Bilo da hidroizolaciju izvodite sami ili ju radi majstor, pripazite da je cijela prostorija premazana, a ne samo neki njeni dijelovi. To je jedini način da optimalno zaštitite svoju kupaonicu!

4. Drugi sloj hidroizolacije

Posljednja faza je postavljanje drugog sloja premaza, brtveće trake te mrežice (po potrebi, za velike površine). Traka može biti samoljepljiva ili se mora zalijepiti ljepilom na podlogu.

Njena svrha je ojačanje hidroizolacijskog premaza na mjestima gdje bi moglo doći do pucanja ili smanjenja učinka samog premaza, kao što su dilatacije, spojevi ili pukotine. Trakom treba ojačati spojeve između podova i zidova, oko kade ili tuš kade (zid-zid), te na bilo kojem drugom mjestu koje bi moglo biti ugroženo.

5. Nakon nanošenja hidroizolacije

Još jednom bi htjeli naglasiti kolika je važnost kvalitetne hidroizolacije kao dobre podloge za nastavak radova renovacije sa svakako svima zanimljivijim dijelom posla – izbor i postavljanje keramičkih pločica.

Ukoliko vam je prije renovacije ili izgradnje kupaone potreban savijet navratite do Reta salona i obratite se našem stručnom osoblju koje će vam pomoći savjetima o hidroizolaciji i u izboru idealnih keramičkih pločica i kupaonskog namještaja za vašu novu kupaonicu.

Na našoj web stranici u kratkom videu pogledajte kako sve gore navedeno izgleda u praksi, a nama se obratite za sve dodatne detalje oko izvedbe ili samih proizvoda.

Posjetite RETA facebook stranicu kako biste uvijek bili u toku s novom ponudom i novim informacijama.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi